Des de l’inici de la pandèmia

Més de dos milions de catalans s’han contagiat de covid

Més de dos milions de catalans s’han contagiat de covid

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de dos milions de catalans han donat positiu per covid des de l’inici de la pandèmia. El Departament de Salut ha comunicat aquest dimarts la xifra de 2.036.074 persones contagiades, que ha pujat de manera vertiginosa les últimes setmanes per la presència de la variant òmicron, molt més contagiosa i que està afectant principalment nens i joves. De fet, s’ha tornat a batre un rècord setmanal, amb 249.010 nous contagis.

La corba continua creixent, tot i que l’ocupació a les ucis i els ingressos o es mantenen estables o pugen de manera més suau que en setmanes anteriors: avui hi ha un total de 2.838 persones ingressades per covid als hospitals catalans (22 més que ahir), de les quals 513 són a l’uci (set més que diumenge, ja que aquest dimarts s’hi han sumat xifres de dos dies). Aquesta lleugera millora enla situació sanitària té molt a veure amb la relaxació de les restriccions a partir de divendres, quan s’eliminarà la restricció als aforaments.

El risc de rebrot (EPG), indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, continua sense tocar sostre, i ha tornat a superar el rècord de tota l’epidèmia. S’ha situat en 6.663 punts, mentre que la velocitat de propagació de la malaltia (Rt) pràcticament es manté, passant d’1,14 a 1,15.

Ambulatoris saturats

L’increment de contagis, la majoria amb símptomes lleus, s’ha traduït en un augment de visites als ambulatoris, que continuen col·lapsats. Ahir, més de 86.000 persones van anar a un ambulatori. El rècord de visites es va registrar el passat dia 17, amb més de 102.000 visites.

Quant a morts, des de l’inici de la pandèmia han mort oficialment a Catalunya per covid un total de 25.419 persones, 100 de comunicades en les últimes 24 hores, mentre que en l’última setmana han mort 267 persones a causa de la malaltia.

Notícies relacionades

La incidència acumulada de positius a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 3.192, mentre que la incidència a 14 dies (IA14) és 5.902, xifres dels dos indicadors que han superat àmpliament els rècords de tota l’epidèmia.

La positivitat –el percentatge de resultats positius en proves PCR i tests d’antígens– s’ha situat en 20,8, mínimament superior a ahir (20,5%) i molt lluny del 5% que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control.