A partir del divendres 28

El Govern elimina les restriccions d’aforaments i reunions, però manté tancat l’oci nocturn

Les discoteques continuaran clausurades com a mínim una setmana més

El passaport covid continuarà en vigor a l’espera del dictamen dels assessors del Govern

El Govern elimina les restriccions d’aforaments i reunions, però manté tancat l’oci nocturn

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat aquest dimarts la relaxació de les restriccions vigents per la pandèmia en una sisena onada marcada per la variant òmicron, que pel seu caràcter molt més contagiós està batent tots els rècords d’infeccions durant aquests dos anys. La severitat catalana en les prohibicions, que contrastava amb la flexibilització progressiva que s’estava vivint en altres comunitats autònomes, afluixa. Amb tot, segons el Govern català «les limitacions han servit i molt», en paraules de la seva portaveu, Patrícia Plaja.

Segons Plaja, s’ha arribat a «un altiplà, que no creix, però manté un alt nivell de contagi». Amb tot, «la situació és millor que la pitjor de les previsions» així que el Govern ha decidit eliminar les restriccions dels aforaments en la restauració, els gimnasos i la cultura, que actualment era del 70%. Així, no hi haurà límit en la capacitat d’aquests espais, tot i que les autoritats sanitàries recomanen que les taules no siguin de més de 10 persones, tot i que ja no serà obligatori. I és que també s’aixeca el veto de les reunions socials de més de 10 persones. Els canvis en les restriccions s’aplicaran des d’aquest divendres 28 de gener, malgrat que, a efectes pràctics, és efectiu des de la mitjanit de dijous a divendres.

Fires i congressos presencials

En canvi, malgrat que fa dies que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, havia plantejat la possibilitat d’eliminar el passaport covid per accedir a certs establiments, com la restauració i els gimnasos, de moment es manté. Les persones usuàries d’aquests espais hauran de continuar mostrant que estan vacunats per accedir-hi. Es continua pendent de l’informe del consell assessor dels especialistes en salut, segons fonts del Govern. Depenent de les recomanacions dels experts, l’Executiu català el mantindrà o el retirarà. «L’objectiu del passaport covid no era encoratjar la vacunació, sinó reduir els contagis», ha dit Plaja.

Cau també la recomanació que les fires i congressos se celebrin de manera telemàtica, una decisió que ha de ser llegida en clau de la imminent celebració del Mobile World Congress.

Missatge d’alerta

Amb tot, el Govern ha volgut llançar un missatge d’advertència: «La pandèmia no s’ha acabat, la situació és fràgil», ha apuntat Plaja. «L’impacte de la covid evoluciona i nosaltres ens adaptem a aquest canvi», ha afegit. L’objectiu del Govern és mantenir un equilibri entre «el funcionament de l’educació i la sanitat amb els drets individuals», ha dit la portaveu. Un àmbit educatiu, ha detallat, que és on «es realitzen més tests, per això les xifres absolutes són més altes».

Reunió amb el sector de l’oci

L’Executiu mantindrà aquest mateix dimarts una reunió amb el sector de l’oci nocturn, amb la premissa que, si bé no hi ha data per a la seva reobertura, el Govern es compromet a no allargar la restricció de tancament «ni un dia més del precís».

Trobada amb Lambán

Notícies relacionades

D’altra banda, Plaja ha donat a conèixer una roda de trobades de Pere Aragonès amb les forces i entitats independentistes, amb motiu del primer aniversari de la celebració de les eleccions del 14-F. Així mateix, aquest divendres, el president es reunirà amb el seu homòleg aragonès, Javier Lambán «per dialogar sobre la gestió de l’aigua, els fons Next Generation, la pandèmia i, també, que no només, els Jocs Olímpics».

«No volem obrir cap polèmica», ha dit Plaja sobre els Jocs Olímpics, tot i que ha deixat clar que l’única relació que el Govern es planteja amb Aragó és de «col·laboració», en aquelles disciplines que no puguin ser cobertes per l’oferta del Pirineu català.