A Logronyo
Un jutge reconeix el dret d’un funcionari a un permís retribuït per cuidar el seu fill confinat
El treballador va haver d’ocupar-se del seu fill de 14 anys durant els cinc dies que va durar l’obligat aïllament del menor
juecesok
El jutjat del contenciós administratiu número 1 de Logronyo ha establert el dret d’un funcionari interí de l’Administració de Justícia de La Rioja a disfrutar d’un permís retribuït per a l’atenció d’un fill menor d’edat confinat per haver estat en contacte estret amb companys de classe contagiats de covid.
La sentència, que estima una demanda interposada per CSIF, empara el dret d’aquest funcionari a aquest permís per «deure inexcusable de caràcter personal», recollit a l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP), i per l’obligació de vetllar pels fills menors que estableix el Codi Civil.
El funcionari en qüestió va haver d’ocupar-se del seu fill menor de 14 anys durant els cinc dies que va durar l’obligat aïllament del menor que havia estat en estret contacte amb companys de classe que havien donat positiu per coronavirus.
No va poder acollir-se a la modalitat de teletreball, ja que les seves funcions de Auxilio Judicial li exigeixen exercir la seva tasca de manera presencial.
L’Administració de Justícia li va denegar el permís emparant-se en el fet que tenia pendents uns dies de vacances, per la qual cosa va decidir descomptar els cinc dies d’atenció al menor de les seves vacances no disfrutades.
La resolució, qualificada de «pionera» per CSIF, va ser dictada el 17 de desembre i, un cop ha passat un mes, els serveis jurídics del sindicat no tenen coneixement que l’Administració de Justícia de La Rioja hagi recorregut, per la qual cosa podria considerar-se ferma.
Segons CSIF, la resolució empararia supòsits similars en què es pretengui restringir aquest dret, tant a l’Administració com a l’empresa privada.
La sentència remarca que «el deure inexcusable» recollit a l’Estatut de l’Empleat Públic inclou tots aquells que estiguin vinculats a la conciliació de la vida familiar i laboral i assenyala que els deures derivats de la paternitat i la filiació constitueixen un pressupost per a la concessió d’aquest permís.
En aquest cas, a més, la resolució posa de manifest que les atencions domiciliàries exigides deriven de l’aplicació del protocol covid-19 aprovat per l’autoritat sanitària en aquells moments.
A més, el jutge entén que els requisits exigits per l’administració per denegar el permís excedeixen dels establerts per la normativa bàsica d’aplicació, que l’administració autonòmica no pot modificar substancialment com va fer amb aquest funcionari.