Davant la sisena onada

Sanitat obre la vacunació de reforç als majors de 18 anys

  • La Comissió de Salut Pública redueix el període entre la segona i la tercera dosi a cinc mesos

Sanitat obre la vacunació de reforç als majors de 18 anys
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La variant òmicron ha provocat aquest dijous un nou gir de guió en l’estratègia contra el coronavirus. La Comissió de Salut Pública, en la qual són presents el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ha reduït de sis mesos a cinc mesos el temps que ha de transcórrer entre la segona i la tercera dosi i ha obert la vacunació als majors de 18 anys per mirar de frenar la sisena onada. Les dues mesures estan relacionades, ja que els menors de 40 anys (tret dels vacunats amb AstraZeneca i Janssen, que porten setmanes inclosos en els grups per immunitzar de nou) no compliran amb l’interval de sis mesos almenys fins al mes que ve i d’allà en endavant (de major a menor).

Notícies relacionades

Però amb el canvi introduït les autonomies poden començar la inoculació de les dosis de reforç en els més joves al més aviat possible per mirar de pal·liar, en la mesura possible, els efectes greus de la covid en les persones menors de 40 anys, el col·lectiu més reticent a la vacunació. Segons les dades de dimecres, el 79% dels d’uns trenta anys té la pauta completa i el 81% dels d’uns vint anys, percentatges superats en uns 15 punts pels majors de 40 i en uns set punts pels adolescents (de 12 a 18 anys).

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat la necessitat d’escurçar el temps entre dosis amb l’argument que està d’acord amb les mesures adoptades pels països de l’entorn, amb la «resposta estratègica» davant la sisena onada i amb l’evidència científica. De fet, nombrosos estudis, entre els quals un de realitzat pel Ministeri de Sanitat juntament amb l’Agència de Medicaments i l’Institut Carles III, apunten que els anticossos de les primeres dosis de Pfizer i Moderna comencen a decaure a partir dels cinc mesos. Per això la ponència de vacunes, el grup d’experts que assessora Sanitat, ha decidit reduir l’interval i aquesta mesura ha sigut recolzada aquest dijous per la Comissió de Salut Pública, segons ha precisat Darias.