Crítica de l’oposició

Illa apunta una «purga i politització» dels Mossos amb els canvis a la cúpula

El líder del PSC es mostra «molt preocupat» pels relleus en la policia i demanaran explicacions al Govern

Illa apunta una «purga i politització» dels Mossos amb els canvis a la cúpula

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, s’ha mostrat «molt preocupat» per les informacions periodístiques que, segons ha dit, apunten una possible «purga i politització» del cos dels Mossos. «Per aquí no es pot passar. Hem demanat compareixences i iniciarem tot un treball parlamentari per arribar al fons de l’assumpte», ha afirmat en una entrevista a Ràdio 4 i La 2.

D’altra banda, Illa ha celebrat la reunió que divendres passat va mantenir amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per un «nou pacte pel català». S’ha mostrat disposat a arribar a un acord, però ha remarcat que també cal parlar de «convivència lingüística».

Canvis sense explicació

Illa considera que els canvis a la cúpula dels Mossos que s’han desencadenat després de la substitució del major Josep Lluís Trapero «semblen una purga». Considera que no s’està explicant el per què dels canvis. «Retirar el responsable d’investigació dels Mossos i no explicar per què es fan altres canvis dient que es vol feminitzar el cos, no és convincent», ha afegit.

El primer secretari del PSC ha assenyalat que, segons han publicat periodistes, s’estan esborrant correus electrònics i, davant aquesta situació, ha recordat que el grup parlamentari del PSC ha demanat la compareixença del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró. «Si s’han esborrat correus i hi ha interferències polítiques, ho volem saber», ha afirmat.

Convivència lingüística

D’altra banda, Illa ha explicat que divendres passat va tenir una reunió telemàtica amb la consellera de Cultura i ha celebrat que «metodològicament» la consellera ho està fent «molt bé» perquè, segons ha dit, parlarà amb tots els grups. Pel líder dels socialistes, és important parlar també de «convivència lingüística», perquè «hi ha gent que voldria que el castellà tingués el mateix tracte que l’anglès a les escoles».

Notícies relacionades

Illa ha considerat «molt acceptable» el plantejament de la consellera sobre com s’ha de començar a treballar i s’ha mostrat «disposat» a fer un acord «pel català i per la convivència lingüística».

Reforma laboral

Quant a la reforma laboral, ha criticat que ERC «boicotegi» l’acord i ha demanat als republicans que «respectin» el pacte a què s’ha arribat amb els agents socials.