Regeneració democràtica

El PSC, ERC i Junts avancen cap a una renovació en bloc de les institucions abans de final d’any

  • Els tres grans partits discuteixen el pes de cada un en la nova Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

  • 20 organismes catalans fa més temps que no es renoven que el Poder Judicial | LLISTA

El PSC, ERC i Junts avancen cap a una renovació en bloc de les institucions abans de final d’any
3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC, ERC i JxCat avancen cap a un pacte global per a la renovació d’algunes de les institucions principals de l’autogovern català. Fonts dels tres partits de la negociació asseguren que, si bé encara no s’ha parlat de noms, hi ha un acord a abordar en conjunt la regeneració d’organismes com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), la Sindicatura de Comptes, el Síndic de Greuges i el Consell de Garanties Estatutàries. Tots ells tenen alguns dels seus membres amb el mandat caducat, en alguns casos des de fa més de sis anys.

Després de la primera trobada formal que representants dels partits majoritaris van celebrar la setmana passada, els contactes han continuat i la negociació s’ha encarrilat amb l’objectiu d’arribar a un acord abans de final d’any. Un dels focus de més interès informatiu és la CCMA, on s’ha posat sobre la taula un esquema en què els socialistes tindrien tres dels set membres, ERC dos –incloent el president o presidenta– i JxCat dos més.

La renovació de tant la CCMA com el CAC, i l’elecció del nou Síndic de Greuges, han de comptar amb l’acord dels tres partits. Dos terços dels membres del Parlament han de validar els pactes en aquests organismes, i a aquest número només s’arriba sumant els diputats del PSC, ERC i JxCat.

«Compromisos polítics» a la CCMA

Els socialistes han sigut els primers en explicar públicament que els partits persegueixen un pacte en bloc almenys d’aquests cinc organismes, perquè «és el que té més sentit». «Després d’això, tot serà més senzill. Hem començat pel que és complicat», afirma la número dos de Salvador Illa al PSC, Alícia Romero.

També existeix un acord en què la renovació de la CCMA no es pot limitar a un canvi de nom a les cadires dels seus membres. La institució, ara presidida per Núria Llorach a proposta de CiU, es regenerarà per «adaptar els mitjans públics a la realitat», segons els socialistes. Altres fonts de la negociació asseguren que els partits adquiriran «compromisos polítics sobre el que s’ha de fer en la Corporació en els pròxims anys».

El futur de TV-3

Ara per ara, l’única formació que ha posat sobre la taula un document en aquest sentit ha sigut el PSC. El partit va presentar fa uns mesos, després de les eleccions, un pla «per treure TV-3 del desgavell i la decadència», i Illa va denunciar que la televisió pública «s’ha convertit en un element de l’estratègia independentista». Els socialistes són conscients que aquesta proposta no es convertirà en l’acord definitiu. «ERC i JxCat coneixen el nostre document. Vam quedar que un dels compromisos era treballar sobre això, perquè es convertís en un encàrrec als mitjans. L’acord no serà el model del PSC, sinó de tots tres, amb l’objectiu de reforçar els mitjans públics a Catalunya», va dir la portaveu del PSC.

Segons fonts de la negociació, ara els partits estan plantejant que, per primera vegada, els directors de TV-3 i de Catalunya Ràdio s’elegeixin a través d’un concurs públic, com passa per exemple amb Betevé. No obstant, fins i tot en aquest cas les tres grans formacions del Parlament es reservarien mecanismes per a una tutela col·legiada dels mitjans.

Un centenar de càrrecs caducats

Notícies relacionades

Romero, que va encapçalar la representació socialista en la reunió de la setmana passada, es referia al fet que, a més de les cinc institucions principals, existeixen desenes d’altres càrrecs de designació parlamentària que esperen la renovació d’altres. En total, els partits podrien desbloquejar més d’un centenar de designacions. Després de tancar les cinc principals, fonts de la negociació creuen que la resta de partits participaran en les converses per a la resta.

El PSC assegura que les converses de les dues pròximes setmanes seran «capitals» per saber si la negociació pot culminar amb èxit abans de final d’any. Aquest divendres, els partits eren optimistes. «Anem avançant, però necessitem molta prudència i molta discreció. Les notícies poden arribar en l’últim minut», afirmava la portaveu parlamentària dels socialistes.