Relleu històric

¿Qui és Josep Maria Estela, el substitut de Trapero al capdavant dels Mossos?

  • Rosa Bosch i Eduard Sallent s’incorporen a la nova cúpula del cos de seguretat català

¿Qui és Josep Maria Estela, el substitut de Trapero al capdavant dels Mossos?

ACN / NÚRIA TORRES

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El comissari Josep Maria Estela serà el nou cap dels Mossos d’Esquadra en substitució del major Josep Lluís Trapero. Estela havia sigut fins ara màxim responsable de la policia catalana a la demarcació de Tarragona i la majoria de ciutadans el va veure per primera vegada la setmana passada, quan va comparèixer en una roda de premsa per detallar com s’havia gestionat la crisi del vigilant de seguretat privada que va disparar contra tres companys de feina i un agent dels Mossos i va ser abatut finalment en una casa abandonada del municipi de Riudoms. El nom d’Estela havia sonat amb molta força en els últims dies, quan els rumors que el Govern pretenia treure’s de sobre Trapero abans del final de 2021 ja s’havien escapat de la Conselleria d’Interior. Aquest dilluns, els pronòstics s’han confirmat. Estela deixarà la regió de Tarragona per instal·lar-se a la prefectura de les Corts, a la cadira de Trapero.

Estela, en la seva presentació d’aquest dilluns, ha promès incorporar el talent femení als llocs de màxima responsabilitat i ha assegurat que durant el seu mandat prioritzarà el treball en equip. «La primera persona del singular serà desterrada en favor de la primera persona del plural», ha remarcat en una al·lusió no explícita al personalisme del mandat del seu antecessor Trapero, a qui també ha defensat com un referent dels policies de la seva generació, com ho són també els anteriors caps Ferran López, Miquel Esquius, Eduard Sallent o Josep Milan, ha afegit a continuació.

Estela té 51 anys, és llicenciat en Dret per la Universitat de Lleida i està especialitzat en gestió de la seguretat pública per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Va ingressar al cos el 1994 i, segons destaca en un comunicat la Conselleria d’Interior, ha treballat de policia a sis de les nou regions que componen el territori català. A més de la de Camp de Tarragona, havia dirigit abans la de les Terres de l’Ebre havia exercit càrrecs de comandament o d’agent a les de Ponent, Comarques Centrals i Girona. Ha sigut docent de l’Escola de Policia de Catalunya i el 2014 va formar part d’un comitè de prevenció de la tortura del Consell d’Europa.

Rosa Bosch i Eduard Sallent formaran part de la nova cúpula del cos 

Notícies relacionades

El comissari Eduard Sallent ja va ser cap dels Mossos entre el juny del 2019 i el novembre del 2020. En realitat, Sallent va ser qui va ser rellevat al capdavant del cos per Trapero el novembre del 2020 quan el llavors conseller Miquel Sàmper va voler tornar un càrrec al major, que va perdre tres anys abans en aplicació de l’article 155, durant la tardor del procés. Sallent té 49 anys i és llicenciat en Filosofia.

Rosa Bosch té 49 anys i és diplomada a Activitats i Empreses turístiques i té un postgrau en polítiques de seguretat. És mossa des de 1995. Entre el 2008 i el 2012 va ser cap de la comissària de Sant Feliu de Llobregat. El 2012 va passar a liderar l’Àrea de Cooperació Internacional del cos, fins a ascendir el 2019 a subcap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació.