Estudi a Itàlia

L’exposició prolongada a la contaminació atmosfèrica pot augmentar el risc de covid

La revista ‘Occupational & Environmental Medicine’ assegura que la taxa d’infecció puja pel contacte amb partícules

L’exposició prolongada a la contaminació atmosfèrica pot augmentar el risc de covid
4
Es llegeix en minuts

L’exposició prolongada a la contaminació de l’aire pot augmentar el risc d’infecció per covid, segons suggereix una recerca publicada en línia a la revista ‘Occupational & Environmental Medicine’.

L’associació va ser més forta en el cas de les partícules, amb un augment mitjà anual d’1 micrograms/m3 vinculat a un increment del 5% en la taxa d’infecció. Això equival a 294 casos més per cada 100.000 persones a l’any, indiquen els resultats, que se centren en els habitants d’una ciutat del nord d’Itàlia. Tot i que és necessari continuar investigant per confirmar la causa i l’efecte, els resultats haurien de reforçar els esforços per reduir la contaminació atmosfèrica, asseguren els investigadors.

Afectació al nord d’Itàlia

El nord d’Itàlia s’ha vist molt afectat per la pandèmia de coronavirus, amb la Llombardia com la regió més afectada en termes de casos i morts. S’han suggerit diverses raons per a aquesta situació, com les diferents estratègies d’anàlisi i la demografia.

Però les estimacions de l’Agència de Medi Ambient de la Unió Europea mostren que la majoria dels 3,9 milions d’europeus que resideixen en zones on la contaminació atmosfèrica supera els límits europeus viuen al nord d’Itàlia.

Segons els investigadors, els estudis recents han implicat la contaminació atmosfèrica com a factor de risc de la infecció per covid, però les fallades en el disseny dels estudis i el fet que només s’hagin recollit dades fins a mitjans del 2020 han limitat els resultats. Per esquivar aquests problemes, van analitzar l’exposició a llarg termini als contaminants atmosfèrics i els patrons d’infecció per covid des de l’inici de la pandèmia fins al març del 2021 entre els residents de Varese, la vuitena ciutat més gran de la Llombardia.

Poca vacunació

Entre els 81.543 residents a 31 de desembre del 2017, més del 97% es van vincular amb èxit als nivells d’exposició mitjana anual del 2018 per als principals contaminants atmosfèrics, segons l’adreça del domicili. Es van recopilar les dades regionals d’infecció per covid i la informació sobre les altes hospitalàries i les prescripcions de medicaments per a pacients externs de 62.848 adults que encara no s’havien infectat amb el SARS-CoV-2, el virus responsable de covid a finals del 2019 fins a finals de març del 2021.

Les xifres oficials mostren que només el 3,5% de la població de tota la regió estava totalment vacunada a finals de març del 2021.

Es disposava d’estimacions dels nivells mitjans anuals i estacionals de cinc contaminants atmosfèrics per al 2018 en una àrea de més de 40 km d’amplada: partícules (PM2,5, PM10); diòxid de nitrogen (NO2); òxid nítric (NO), i ozó (O3). Els valors mitjans de PM2,5 i NO2 eren de 12,5 i 20,1 micrograms/m3, respectivament. Les corresponents exposicions mitjanes anuals ponderades per la població a Itàlia per al mateix any van ser de 15,5 i 20,1 micrograms/m3, respectivament.

Població més o menys densa

Es van incloure en l’estudi uns 4.408 casos nous de covid, que es van registrar entre el 25 de febrer del 2020 i el 13 de març del 2021. Això equival a una taxa de 6.005 casos per cada 100.000 habitants/any. La densitat de població no es va associar amb un risc més alt d’infecció. No obstant, viure en una residència es va associar amb un risc més de 10 vegades més alt de contraure la infecció.

El tractament farmacològic per a la diabetis, la hipertensió arterial i les malalties obstructives de les vies respiratòries, així com els antecedents d’accident cerebrovascular, també es van associar amb un risc d’un 17%, 12%, 17% i 29%, respectivament.

Després de tenir en compte l’edat, el sexe i la residència al centre d’assistència, a més de les malalties concurrents de llarga durada, les mitjanes, tant de PM2,5 com de PM10 es van associar significativament amb una taxa d’infecció més alta per covid. Cada augment d’1 micrograms/m3 en l’exposició a llarg termini a les PM2,5 es va associar amb un augment del 5% en el nombre de nous casos d’infecció per covid, el que equival a 294 casos addicionals per cada 100.000 habitants/any.

Més edat, més associació

L’aplicació de mitjanes estacionals en lloc d’anuals va donar resultats similars, i aquestes descobertes es van confirmar en anàlisis addicionals que van excloure els residents de residències d’avis i es van ajustar a més pels nivells locals de privació i l’ús del transport públic. Es van observar resultats similars per a PM10, NO2 i NO.

Els investigadors suggereixen que les associacions observades van ser encara més notables entre els grups de més edat, cosa que indica un efecte més gran dels contaminants en la taxa d’infecció per covid entre les persones de 55 a 64 anys i de 65 a 74 anys.

Malalties respiratòries i cardiovasculars

Notícies relacionades

L’exposició prolongada a la contaminació atmosfèrica augmenta el risc de patir malalties respiratòries i cardiovasculars a través de la inflamació persistent i el compromís de la immunitat. Els investigadors suggereixen que aquestes mateixes vies podrien estar implicades en la relació entre la contaminació atmosfèrica i les taxes d’infecció més altes per covid.

«Les nostres descobertes proporcionen la primera evidència empírica sòlida de la via hipotètica que vincula l’exposició a llarg termini a la contaminació atmosfèrica amb la incidència de covid, i mereixen una futura generalització en diferents contextos –conclouen–. Mentrestant, els esforços del govern per reduir encara més els nivells de contaminació de l’aire poden ajudar a mitigar la càrrega de salut pública de covid».