Crisi sanitària

La Xina pateix el seu primer brot domèstic d’òmicron

  • A les portes dels Jocs Olímpics d’Hivern, el país mira de mitigar l’impacte de 21 casos de la variant en una ciutat a mitja hora de la capital.

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina lidia amb el seu primer brot domèstic de l’òmicron al pitjor lloc i moment: a Tianjin, a mitja hora amb tren de Pequín, i quan falten tres setmanes perquè la capital encengui el peveter dels Jocs Olímpics d’Hivern. La Xina sumava mitja dotzena de casos de la nova variant però de perill limitat, sempre diagnosticats en viatgers durant la forçosa quarantena. Tianjin mesurarà l’eficàcia de la política de tolerància zero en les noves i més contagioses variants del coronavirus.

La ciutat portuària havia informat de tres casos durant el cap de setmana localitzats en un centre educatiu i aquest dilluns, després d’haver analitzat als contactes directes, elevava la xifra a 21. Almenys dos corresponen a l’òmicron, un nen i una professora que no han sortit de la Xina en els últims mesos. Els seus positius suggereixen que el brot circulava per la comunitat abans de ser detectat. Dos contagis de l’òmicron més han sigut detectats a Anyang, a la llunyana província d’Henan, vinculats al brot de Tianjin. Se’n desconeix encara l’origen, però les primeres investigacions descarten els viatgers ja detectats prèviament.

El Govern local ja ha adoptat el discurs bèl·lic a l’ús. La ciutat serà «la fossa» que protegirà la capital, ha promès el secretari del Partit Comunista, Li Hongzhong. «Trobar la font dels contagis és la tasca més urgent i important», ha afegit. Tianjin serveix de banc de proves, ha aventurat l’epidemiòleg Zhang Boli a la premsa local: «La seva experiència donarà una experiència de gran valor a altres regions en la seva lluita contra la pandèmia».

Res a l’atzar

Tianjin suposa l’amenaça més gran als Jocs Olímpics, amb els quals la Xina pretén demostrar que també els grans esdeveniments són possibles en temps pandèmics. No s’ha deixat res a l’atzar i els pequinesos han sigut informats que han d’evitar qualsevol contacte amb el personal de la bombolla. Ni tan sols han aclarit les autoritats avui si un vehicle amb el distintiu olímpic té un accident als carrers de la capital. Aquest context explica que una vintena de casos entre els 13 milions d’habitants de Tianjin suposin un risc majúscul.

Notícies relacionades

La ciutat ordenava diumenge els protocol·laris tests massius a tota la seva població. «Vaig rebre el missatge per Wechat –la xarxa social més cèlebre a la Xina– al migdia i minuts després vaig baixar al lloc indicat», revela Chen Xixi, alta executiva d’una companyia carbonífera estatal. Va aguantar vuit hores al carrer al gèlid hivern de la Xina septentrional amb un cafè i un panet fins que li va tocar el torn. Culpa d’això la incompetència del seu complex de vivendes i remarca que els seus pares van fer el tràmit en mitja hora, però l’episodi revela que no totes les ciutats exhibeixen l’eficàcia de Wuhan dos anys enrere. A Xian, confinada durant les dues últimes setmanes, alguns veïns han lamentat la falta de subministraments d’aliments. «En les pròximes hores rebré al mòbil el resultat de la prova i, si és negatiu, podré tornar a l’oficina», afegeix Chen. La casuística indica que Tianjin no se salvarà de la tancada si continuen creixent els contagis en els pròxims dies. La mesura amenaça la salut de les cadenes de subministrament globals, perquè la ciutat compta amb el port més rellevant del nord del país.

Tianjin ja havia tancat diumenge moltes de les seves línies de metro i autobusos i havia clausurat les seves atraccions turístiques. Tampoc es venen bitllets de tren cap a i des de Pequín, que ha accentuat les seves mesures de precaució. La inquietud creix a Tianjin quan disminueix a Xian. La capital de la província de Shaanxi informava de tot just una quinzena de casos quan la setmana anterior freqüentava el centenar.