Evolució de la pandèmia

L’òmicron dispara els preus dels tests d’antígens i indigna els usuaris

  • A Espanya, experts i entitats de consumidors reclamen una regulació del cost d’aquests productes

  • Al Regne Unit aquestes proves són gratuïtes i a Alemanya es poden aconseguir en supermercats per menys de quatre euros

L’òmicron dispara els preus dels tests d’antígens i indigna els usuaris
6
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’òmicron ha disparat com mai els casos de covid-19. En vista de l’allau d’infeccions són molts els que, incapaços de trobar cita als ja saturats ambulatoris, recorren als tests d’antígens per saber si s’han infectat. L’últim mes, en plenes festes de Nadal, la demanda d’aquestes proves diagnòstiques a Espanya s’ha multiplicat exponencialment i, així, també ho han fet els seus preus de venda al públic. Els usuaris denuncien que els mateixos ‘kits’ de diagnòstic que fa uns mesos es podien adquirir per poc més de tres euros ara, si es troben, superen els 10 euros. Experts i entitats de consumidors, d’altra banda, alerten que s’està «especulant amb la salut de les persones amb covid-19» i reclamen una regulació dels preus d’aquests productes ara essencials.

En ple auge de la demanda de tests d’antígens, el Consell General d’Infermeria (CGE) ha demanat al Govern que limiti el preu de venda dels tests d’antígens, «com ja es va fer amb les mascaretes», per evitar l’«especulació amb la salut de les persones». «Que existeixen diferències de més de 10 euros entre uns establiments i d’altres ocasiona una injustícia enorme per a tota la societat», afirma l’organització col·legial. Jaume Padrós, president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, també s’ha pronunciat a favor de fixar un límit de preu perquè la venda d’aquestes proves diagnòstiques sigui «assequible».

Segons una anàlisi feta recentment per l’associació de consumidors Facua, la venda d’aquestes proves diagnòstiques ha passat per diverses etapes de desproveïment i d’inflació dels preus. El cost dels tests, denuncia l’entitat, varia fins un 102% en funció de la farmàcia i en molts casos supera els deu euros la unitat. En aquests moments, doncs, «una família de quatre membres ha d’invertir fins a 40 euros cada vegada que s’hagin de fer aquests tests». Sobretot ara que, segons expliquen els experts, els contagis estan descontrolats.

A Espanya, el preu dels autotests no està regulat (com tampoc ho està el preu de les PCR i altres proves diagnòstiques sobre coronavirus que es fan al laboratori). El Ministeri de Sanitat va deixar aquesta qüestió en mans de les autonomies, que són les que tenen l’última paraula en matèria sanitària. A Catalunya, diversos partits polítics s’han pronunciat a favor d’obrir el debat sobre aquesta regulació de preus. A València, Galícia i les Balears també han sorgit veus favorables a pactar un sostre màxim per a la venda d’aquests productes sanitaris. «Els preus dels tests d’antígens no poden fluctuar com si fos la borsa», va dir fa uns dies Joan Baldoví, portaveu de Compromís en el Congrés.

En països com el Regne Unit, els tests d’antígens es poden aconseguir de manera gratuïta. A França i Alemanya, el preu de venda d’aquests productes és limitat a un màxim de tres euros. Als Estats Units, el cost d’aquests ‘kits’ no està regulat però, tot i així, Biden va prometre que el país repartiria fins a 500 milions de tests gratuïts als seus ciutadans. Així expliquen els corresponsals de EL PERIÓDICO la situació dels tests d’antígens al món. 

Alemanya

Per Andreu Jerez

A Alemanya, qualsevol ciutadà, independentment de si està vacunat o no, pot accedir als anomenats Bürgertest (‘tests ciutadans’) en els milers de centres de testatge que hi ha repartits pel país. Cada ciutadà té dret a un test d’antígens setmanal gratuït. Les autoritats van decidir recuperar el novembre passat l’accés universal a aquest servei en vista de l’augment dels casos en la quarta onada de contagis que va començar a la tardor. La legislació actual obliga més les empreses a oferir almenys dos tests d’antígens setmanals als empleats que hagin d’acudir al lloc de treball.

Així, la ciutadania alemanya té menys necessitat d’acudir a l’oferta privada de tests que en altres països europeus. Si fos necessari, els preus actuals a les principals cadenes de supermercats i comerços de productes d’higiene són els següents: el preu d’un autotest d’antígens oscil·la entre 1,75 i 3,75 euros.

Portugal

Per Lucas Font

El Govern portuguès va aprovar l’abril de l’any passat una limitació del 15% en el marge de benefici –tant per a majoristes com per a detallistes– de productes com els autotests, el gel desinfectant i les mascaretes. Una mesura que ha permès que el preu dels autotests entre els 2 i els 4 euros per unitat. Aquests productes a més compten amb una taxa reduïda del 6% a l’IVA.

L’Executiu també va aprovar a mitjans de novembre la realització de fins a quatre tests d’antígens gratuïts per a tots els usuaris del Servei Nacional de Salut (SNS), disponibles a les farmàcies i els laboratoris adscrits. Aquest número va ser ampliat fins als sis tests per persona a mitjans de desembre per incentivar la població a fer-se la prova abans de les festes de Nadal. 

Itàlia

Per Irene Savio

Des de fa ja alguns mesos, Itàlia compta amb un preu màxim, fixat pel Govern, per als tests d’antígens destinats a adults de 15 euros i, per a adolescents d’entre 18 i 12 anys, de 8 euros. Les proves que es dispensen a farmàcies i que es poden fer a casa tenen preus que oscil·len, en la majoria dels casos, entre els 5 i els 8 euros.

L’última mesura que ha entrat en vigor a Itàlia ha sigut la limitació del preu de les mascaretes FFP2, que ara no poden costar més de 75 cèntims al país. La decisió es va adoptar la setmana passada, arran de la pujada de la corba epidemiològica italiana, gràcies a un acord amb les farmàcies, i per fer més accessible aquest dispositiu sanitari que ara és obligatori per a persones positives al Sars-Cov-2 que no tenen símptomes i poden evitar les quarantenes. A més, aquesta mascareta també s’exigeix per utilitzar transports públics i algunes activitats d’oci, com acudir a un cine o un teatre.

Regne Unit

Per Begoña Arce

Notícies relacionades

Al Regne Unit, el govern confia a superar l’actual onada d’òmicron amb dues armes: vacunació massiva amb la dosi de reforç i tests ràpids disponibles i gratuïts per a tot el món. Els ciutadans poden aconseguir les proves ràpides a nombroses farmàcies. El requisit previ és inscriure’s al portal a internet del govern on s’obté un codi, similar al de les cartes als restaurants, amb què es poden recollir els tests. Cada paquet conté set d’aquestes proves. També és possible aconseguir-los en alguns centres comunals com les biblioteques, o en universitats, com la de Westminster a Londres. Els responsables d’escoles bressol i els ensenyants a tots els nivells poden fer-se el test a través dels seus respectius centres.

A partir de dilluns, 10 de gener, 100.000 treballadors en serveis essencials a Anglaterra seran sotmesos diàriament a una prova ràpida. Després de cada test, ja es faci a casa o a la feina, és necessari informar del resultat, sigui quin sigui, el més ràpidament possible i no més tard de 24 hores després de fer-se. Els viatgers i els qui estiguin de passada, tenen l’opció de fer-se la prova en multitud de llocs autoritzats. El preu oscil·la entre les 30 i les 40 lliures (entre els 36 i els 47 euros) i inclou el certificat de viatge exigit en alguns països.