Sistema educatiu

La tornada a l’escola arriba amb nous protocols i un 30% dels alumnes vacunats

  • Les noves mesures pretenen reforçar la presencialitat, malgrat l’oposició dels sindicats de docents

  • Salut oferirà tests d’antígens gratis quan hi hagi un positiu a classe

La tornada a l’escola arriba amb nous protocols i un 30% dels alumnes vacunats
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’un Nadal marcat per l’explosió de la variant òmicron, la tornada a les escoles catalanes arriba acompanyada aquest dilluns de nous protocols per fer front a la covid-19. Com a principal novetat, aprovada divendres per la Comissió de Salut Pública i les autonomies, només es confinarà els alumnes d’infantil i primària quan hi hagi més de cinc positius en una classe o més del 20% dels estudiants s’hagin contagiat en un període de set dies. Però només s’hauran de quedar a casa els alumnes que no hagin sigut immunitzats. A l’educació secundària es mantindran els protocols preexistents i només hauran de confinar-se durant sis dies els alumnes no vacunats. Per a tots la Generalitat oferirà un test d’antígens gratuït quan s’hagi produït un positiu a l’aula.

Les noves mesures pretenen reforçar la presencialitat dels alumnes en aquesta tornada a l’escola, unes escoles que s’han convertit en un dels principals entorns de propagació del virus durant aquesta sisena onada. Tot i així, abans que comencessin les vacances, només quatre centres educatius estaven confinats, menys del 0,1% del total, i prop de 290 grups escolars, un 0.4% del conjunt. L’avenç de la vacunació sens dubte hi està ajudant. Més del 76% de la població catalana ha completat la pauta d’immunització i prop del 30% dels menors de 12 anys ha rebut la primera dosi de la vacuna.

La ministra d’Educació, Pilar Alegría, va afirmar aquesta setmana que les aules són «espais segurs» i va remarcar que la represa del curs es farà «amb prudència, tranquil·litat i seguretat». A tots els centres es continuarà potenciant la ventilació de les aules, la neteja de mans i l’ús de les mascaretes a partir dels sis anys. La relaxació dels confinaments compta amb el suport de la majoria de col·lectius de pares. Organitzacions com les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC) consideren que els nous protocols ajudaran a «garantir el dret a l’educació», segons ha declarat la seva presidenta, Belén Tascón, a l’Agència Catalana de Notícies.

Però aquest suport és lluny de ser unànime. El sindicat de professors de primària i secundària de Catalunya, USTEC, ha afirmat que la relaxació de les quarantenes és una «inconsciència» en ple auge de la soca òmicron. El sindicat, que era partidari de retardar la represa de les classes, considera que el canvi de protocols s’hauria d’haver posposat fins que es redueixi la incidència de la covid i hauria d’anar acompanyat de proves PCR per frenar la transmissió a les aules.

Canvis a infantil i primària

El criteri vigent fins ara obligava a posar en quarantena els grups escolars on s’hagués registrat un positiu. La mesura excloïa els professors i alumnes que haguessin passat la covid els últims sis mesos o haguessin completat la pauta de vacunació. Amb les noves regles, no hi haurà aïllament fins que almenys cinc alumnes o el 20% de la classe a infantil i primària s’hagi contagiat.

Notícies relacionades

També són una novetat els tests d’antígens gratuïts per als escolars. «Quan hi hagi un positiu en un grup de convivència estable, s’oferirà i es recomanarà la possibilitat de realitzar un test d’antígens gratuït entre els dies zero i un en una de les farmàcies adherides al programa», ha anunciat el Departament de Salut de la Generalitat. En el cas de l’educació infantil, els tests es realitzaran en algun punt centralitzat o centre d’atenció primària.

Garanties per cobrir les baixes de professors

En aquesta tornada al col·le preocupa també la disponibilitat de professors per la incidència del virus entre els docents. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha garantit aquest diumenge que es cobriran totes les baixes per covid que es produeixin a partir de dilluns. «Cada dia farem nomenaments», ha afirmat el conseller en declaracions a TV-3. Aquest divendres passat ja es van fer 571 nomenaments de substituts i interins que, de moment, serviran per cobrir totes les baixes en la represa del curs, segons ha confirmat el conseller. En la línia de l’expressat pel president Pere Aragonès, Gonzàlez-Cambray ha dit també que els canvis en el protocol s’han fet de manera «precipitada», però ha insistit que la Generalitat treballa per garantir la seguretat en aquesta tornada al col·le.