Cap d’any

Així afectaran les restriccions per covid de Cap d’Any a les comunitats autònomes

L’oci nocturn de Catalunya espera que el TSJC resolgui

Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Extremadura, les quatre sense mesures extra

Així afectaran les restriccions per covid de Cap d’Any a les comunitats autònomes

MANU MITRU

6
Es llegeix en minuts

L’oci nocturn de Catalunya està a l’espera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgui en les pròximes hores els seus recursos per saber si es podran celebrar festes la nit de Cap d’Any, suspeses a Galícia però permeses en altres autonomies, com Madrid i el País Valencià.

Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Extremadura són les quatre comunitats autònomes que de moment han decidit descartar l’aplicació de restriccions addicionals per l’increment dels contagis de coronavirus, és a dir, que almenys 12 milions d’espanyols, el 25% de la població, viurà la nit de Cap d’Any sense restriccions. Aquestes quatre comunitats autònomes sí que han donat una sèrie de recomanacions, però es resisteixen a aplicar noves restriccions obligatòries, com sí que han fet la resta de regions, que han establert mesures, com el toc de queda, el tancament de l’hostaleria a partir d’una hora en concret i la implantació del passaport covid.

En qualsevol cas, a les 10 del matí d’aquest dijous, 30 de desembre, aquestes són les mesures en cada comunitat autònoma:


ANDALUSIA

-– És obligatori el passaport covid o una prova diagnòstica negativa per a l’interior d’establiments d’hostaleria, oci, escampament i per a residències de gent gran i hospitals.

-– Es recomana limitar els dinars de Nadal a un màxim de dos nuclis familiars.

-– Deixa en mans dels ajuntaments la decisió sobre la nit de Cap d’Any i les cavalcades de Reis.

ARAGÓ

-– És obligatori el passaport covid en hostaleria per a celebracions de més de deu persones, oci nocturn, sales de joc, visites en hospitals, centres socials especialitzats i grans esdeveniments de més de 500 assistents en espais tancats i 1.000 en oberts.

-– Tancament de l’hostaleria i la restauració a mitjanit –excepte la nit de Nadal, que podran allargar l’hora de tancament fins a les 2 de la matinada–.

-– Tancament dels establiments d’oci nocturn a les 2 de la matinada.

ASTÚRIES

-– El passaport covid és obligatori per a l’accés a centres sociosanitaris, equipaments culturals, esportius, de restauració i d’oci.

-– Tancament de l’interior d’establiments de l’oci nocturn.

-– Tancament dels establiments hotelers a la 1 de la matinada com a màxim.

BALEARS

-– És obligatori el passaport covid en tota la restauració i en activitats de més concentració social. També per als treballadors sanitaris o, en el seu defecte, la realització de tres PCR setmanals.

CANÀRIES

-– El passaport covid està implantat a les Canàries de manera voluntària.

-– La justícia ha de decidir si avala el toc de queda a totes les illes Canàries per a les nits del 31 de desembre i el 5 de gener.

CANTÀBRIA

-– És obligatori el passaport covid per accedir a l’interior de l’hostaleria i l’oci nocturn, esdeveniments culturals com cine, teatre i altres recintes d’espectacles i cites multitudinàries i esdeveniments esportius –en el cas dels dos últims es limita als esdeveniments en els quals està permès menjar i beure–.

-– Als municipis amb més incidència del virus –els més poblats i els que tenen més de 5.000 habitants– no podran obrir l’oci nocturn. En aquestes localitats també es reduirà l’aforament en activitats esportives o culturals.

CASTELLA I LLEÓ

-– Sense restriccions obligatòries a Castella i Lleó per a aquestes dates.

-– Es recomana, això sí, limitar el nombre d’unitats de convivència i persones en les reunions familiars d’aquests dies.

CASTELLA-LA MANXA

-– No hi ha restriccions addicionals a Castella-la Manxa per a aquests dies.

CATALUNYA

-– Toc de queda entre la 1 i les 6 de la matinada.

-– Tancament de l’oci nocturn.

-– Reducció d’aforament al 70% en diversos sectors.

-– Limitació de les trobades socials a un màxim de deu persones.

-– Passaport covid per a hostaleria, gimnasos i per visitar familiars en residències.

PAÍS BASC

-– És obligatori el passaport covid per a hospitals, residències, hostaleria i restauració, sales de concerts, festivals musicals i altres esdeveniments culturals i artístics en espais tancats, poliesportius i gimnasos.

-– Tancament d’activitats comercials, socials i culturals a la 1 de la matinada.

-– Limitació d’aforaments al 60%.

-– Es prohibeix consumir dempeus en hostaleria, restauració i oci nocturn.

-– Els grups no superaran les 10 persones.

EXTREMADURA

-– Sense restriccions obligatòries a Extremadura per a aquestes dates.

-– Es recomana, això sí, que les taules no siguin de més de deu persones i que els nuclis de convivents que es reuneixin siguin «els mínims possibles».

GALÍCIA

-– És obligatori el passaport covid per accedir a l’hostaleria i restauració, oci nocturn, albergs turístics i centres, serveis i establiments sanitaris.

-– Tancament d’hostaleria a mitjanit, excepte divendres i dissabte, que serà a la 1 de la matinada.

-– Tancament de l’oci nocturn a partir de les 2 de la matinada.

-– Limitació en hostaleria a vuit comensals en interior i 10 en terrassa.

-– Prohibició de reunions entre les 2 i les 6 de la matinada.

LA RIOJA

-– És obligatori l’ús del passaport covid per a majors de 12 anys per accedir a locals d’oci nocturn, restaurants amb un aforament superior a 50 comensals, residències, sales de festa, gimnasos i esdeveniments a l’aire lliure de més de 1.000 persones de públic en els quals es pugui menjar i beure.

-– Tancament de bars, esdeveniments i discoteques a la 1 de la matinada.

-– Es recomana un màxim de 10 assistents i un màxim de dos grups de convivència en les reunions familiars.

MADRID

-– No hi ha restriccions addicionals a Madrid per a aquests dies de Nadal.

-– La Comunitat, això sí, descarta les macrofestes per la nit de Cap d’Any, algunes per desistiment de promotors i d’altres perquè no disposen de pla covid.

MÚRCIA

-– Tancament de tota activitat no essencial a partir de la 1 de la matinada.

-– Es limiten els comensals per taula en bars i restaurants a 10 en interiors i 12 en exteriors.

-– En oci nocturn no es permet l’ús de les pistes de ball i el consum en barra i en exteriors serà sempre assegut.

-– S’exigeix el passaport covid per a l’oci nocturn i és opcional als locals de celebracions, restauració i hostaleria.

-– Es recomana evitar concentracions de persones en la via pública.

NAVARRA

-– Obligació del passaport covid per accedir a bars especials i discoteques, restaurants amb un aforament de més de 60 comensals, per a tota mena d’espectacles culturals en interiors, residències, hotels i gimnasos.

-– Tancament d’establiments, societats i penyes entre la 1 i les 6 de la matinada.

-– Es recomana que les reunions i celebracions per Nadal es limitin a un màxim de 10 persones i dues unitats familiars.

PAÍS VALENCIÀ

-– S’exigeix el passaport covid per accedir a locals d’oci i restauració independentment de l’aforament; per espais dedicats a activitats recreatives i d’atzar amb menjar; per esdeveniments i celebracions de més de 500 persones i per entrar a hospitals i residències de serveis socials, així com gimnasos, cines, circs, instal·lacions esportives i seus en les quals es pugui menjar o beure.

CEUTA I MELILLA

Notícies relacionades

-– A Ceuta s’exigeix certificat covid als majors de 12 anys per accedir a locals interiors d’hostaleria i restauració amb un aforament superior a 50 persones, per entrar en discoteques i altres establiments d’oci nocturn, per visitar persones grans en residències i pacients en centres hospitalaris.

-– A Melilla és obligatori el passaport covid per accedir a l’interior de locals d’hostaleria, per dins i fora d’establiments d’oci nocturn o aquells on es pugui ballar i per accedir a residències, centres hospitalaris i penitenciaris.