Indicadors a l’alça

La variant òmicron continua avançant a Catalunya: més de 15.000 contagis

La xifra d’ingressats i de pacients a les ucis continua creixent

La variant òmicron continua avançant a Catalunya: més de 15.000 contagis

LOIC VENANCE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els contagis segueixen disparats a Catalunya i amb els indicadors a l’alça, però és una situació incomparable a la de la passada Nit de Nadal. La variant òmicron, més transmissible que mutacions anteriors, causa efectes menys greus, però multiplica els positius: en les últimes hores s’han sumat més de 15.000 contagis, i la corba epidèmica d’aquesta sisena onada segueix a l’alça. El risc de rebrot (EPG), després d’afluixar els dos últims dies, ha tornat a avançar ràpidament cap amunt, amb 120 punts més de cop, i ja està en 1.264. Els hospitals, per la seva banda, continuen sumant malalts i més unitats de crítics ocupades per pacients amb covid.

Segons les dades d’incidència actualitzades aquest divendres per Salut, avui hi ha 1.359 persones ingressades, 15 més que les comunicades ahir, de les quals 366, 20 més que ahir, estan greus a l’uci. Fa un any, el 23 de desembre del 2020 hi havia 337 ingressats amb covid a les ucis dels hospitals catalans, xifra que es va incrementar al gener fins a un pic en aquella onada de 731 el 2 de febrer. La gran diferència amb l’onada del Nadal passat és la mortalitat, ara molt menor, i en un context de molts més contagis (el triple que llavors).

Puja la mortalitat

Els morts per covid a la comunitat des de l’inici de l’epidèmia ascendeixen a 24.434, un total de 21 dels quals comunicats en les últimes 24 hores, mentre en els últims set dies hi ha hagut 130 morts per la malaltia, una mitjana d’uns 18 al dia, mortalitat que no passava des de mitjans d’agost, però molt menor dels 297 morts que hi va haver la mateixa setmana de l’any passat, quan encara no s’havia iniciat la vacunació.

Tornant a les dades, la velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya és avui d’1,33, sis centèsimes menys que ahir, el quart dia de descens, fet que significa que cada 100 infectats contagien una mitjana de 133 persones. És l’únic indicador que es manté bastant estable en les últimes setmanes, o fins i tot amb tendències, com ara, a la baixa.

Notícies relacionades

Des de l’inici de l’epidèmia, un total de 1.174.484 persones han sigut diagnosticades de covid-19 per tota mena de proves a Catalunya, mentre que en l’última setmana han sigut 46.159 els diagnosticats per PCR o test d’antígens (TA), una mitjana de més de 6.000 al dia, el doble que fa una setmana i quatre vegades més dels que hi havia la mateixa setmana de l’any passat. En les últimes hores s’han sumat 15.030 positius.

La positivitat –el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu– continua molt alta: és del 12,2%. L’OMS fixa el límit del 5% per considerar una epidèmia sota control.