Més pressió sobre no vacunats

Aquestes són les restriccions per covid a Europa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A una setmana del Nadal es multipliquen novament les restriccions al món en vista de la variant òmicron del coronavirus, amb la cancel·lació de festivitats o el tancament de llocs culturals, mentre creix la pressió sobre els no vacunats. En aquest link es poden consultar les restriccions a la Unió Europea.

La variant, identificada un mes enrere a Sud-àfrica, ha sigut detectada en prop de 80 països i avança acceleradament a Europa, on es podria convertir en dominant a mitjans de gener, segons la Comissió Europea.

Diversos països europeus van reforçar les mesures sanitàries a l’acostar-se les festes de Cap d’Any.

A Irlanda, els bars i restaurants hauran de tancar a les 20.00 hores a partir de diumenge, i la mesura seguirà fins a finals de gener.

Pel que fa a Dinamarca, que divendres va registrar un rècord d’11.000 contagis, dels quals 2.500 eren d’òmicron, tancarà durant un mes, a partir de diumenge, els teatres, cines i sales de concerts, així com parcs d’atraccions i museus.

Festes cancel·lades

A França, el Govern va demanar a les alcaldies cancel·lar els concerts i focs artificials previstos per a la nit d’any nou.

El cap de setmana també van tornar a entrar en vigor mesures de restricció de viatge: A partir de dissabte França va restablir l’obligació de presentar «motius urgents» per a viatgers procedents o que es dirigeixen al Regne Unit, que va registrar per tercer dia consecutiu un nou rècord de contagis, amb 93.045 casos.

Alguns països de la Unió Europea (UE), com Irlanda, Portugal, Itàlia i Grècia, exigeixen als viatgers europeus, fins i tot els vacunats, presentar una prova negativa de covid-19.

Quarantena a Alemanya

Alemanya, que divendres va classificar França i Dinamarca com zones d’«alt risc», imposarà un període de quarantena als visitants no vacunats. A partir de diumenge, la mesura també s’aplicarà a visitants de Noruega, el Líban i Andorra.

A Suïssa, a partir de dilluns, només persones vacunades o recuperades del virus tindran accés a restaurants, llocs culturals i instal·lacions esportives i de diversió, a més de qualsevol esdeveniment en interiors.

Un requeriment similar entrarà en vigor a França a inicis de l’any que ve, va anunciar divendres el primer ministre, Jean Castex.

Pressió sobre no vacunats

Les mesures s’acompanyen de pressions creixents sobre persones no vacunades, que en alguns casos van més enllà de l’obligació d’inocular-se.

A Los Angeles, tots els empleats de la ciutat, incloent policies i bombers, que no hagin rebut una exempció per motius mèdics o religiosos, hauran d’estar vacunats a partir de dissabte sota pena de ser posats en llicència administrativa.

Segons els serveis de l’alcaldia, poc més de 43.800 dels empleats, o 79% del total, estaven al dia amb la vacunació aquesta setmana.

L’obligació de vacunar-se va ser fortament disputada per alguns policies i bombers, que van acudir als tribunals per intentar suspendre la mesura.

Vacuna obligatòria

Segons la televisió NBC, prop de 80% dels policies de Los Angeles estan vacunats contra la covid-19 i més de 2.500 van demanar exempcions.

Notícies relacionades

Una cort federal nord-americana va reinstal·lar la vacunació obligatòria per a empleats d’empreses grans, com va demanar el govern, després de ser suspesa al novembre per un tribunal d’apel·lacions de Texas.

A Àsia, dissabte Corea del Sud va restablir hores de tancament obligatori per a cafès, restaurants, cines i altres llocs públics, i les trobades privades han de ser limitades a quatre persones.