Primer estudi de Sud-àfrica

Ómicron infecta més, però amb menys risc de mort, segons el primer gran estudi de Sud-àfrica

Experts del país que va ser epicentre de la variant assenyalen la resistència del virus en vista de la vacuna Pfizer

Ómicron infecta més, però amb menys risc de mort, segons el primer gran estudi de Sud-àfrica
3
Es llegeix en minuts
El Periódico
Reuters

Ómicron sembla estar causant una malaltia menys greu que altres variants del coronavirus malgrat que mostra més resistència a la vacuna de Pfizer-BioNTech, segons les dades preliminars de l’estudi més important fins ara sobre aquesta soca.

L’estudi per si mateix, a càrrec de Discovery Health, la companyia d’assegurances privada de Sud-àfrica més important (on va ser detectada la variant òmicron per primera vegada), també ha conclòs que el risc de reinfecció durant la quarta onada de covid al país és més elevat que en les anteriors i que el risc d’hospitalització entre els adults contagiats és un 29% menor que durant la primera onada, a principis de l’any passat.

Els nens semblaven tenir un 20% més de risc d’ingrés hospitalari amb complicacions durant la quarta onada que durant la primera, malgrat una incidència absoluta molt baixa.

També va determinar que dues dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech semblen haver proporcionat un 70% de protecció contra l’hospitalització per covid a Sud-àfrica en les últimes setmanes.

Conclusions preliminars

Aquestes conclusions, que són preliminars, es basen en 78.000 positius atribuïts a la variant òmicron d’un total de 210.000 casos registrats i analitzats per la companyia d’assegurances privada Discovery (la més important del país, amb 3,7 milions de clients) i el Consell de Recerca Mèdica de Sud-àfrica (SAMRC).

Del total d’aquestes infeccions, un 41% es van registrar en persones vacunades amb la doble dosi de Pfizer.

Les dades recopilades apunten que l’efectivitat d’aquesta pauta d’inoculació va caure del 80% mostrat en vista de la variant delta (que va impulsar l’onada de contagis passada), a un 33% contra òmicron.

Així mateix, la diferència de protecció contra la malaltia greu i la necessitat d’hospitalització entre els vacunats i no vacunats va disminuir del 93% en cas de delta a un 70% amb òmicron.

Menys greu

«Les dades indiquen que la gravetat d’òmicron és un 29% més baixa que en la primera onada d’infeccions de covid-19 a Sud-àfrica», diu també aquest primer gran estudi fet amb dades reals atribuïdes a l’impacte d’aquesta nova variant.

El període d’incubació també podria ser menor amb òmicron (3-4 dies, segons aquesta investigació) i els símptomes primerencs més comuns són mal de coll i mucositat.

«La major part d’hospitalitzats són no vacunats», afirma l’estudi de Discovery i SAMRC, que també indica que només un 16% de les persones en cures intensives eren pacients amb la pauta completa de vacunació.

«Altament contagiosa»

En un seminari virtual de presentació de les conclusions, el director executiu de Discovery, Ryan Noach, avui ha apuntat que la «trajectòria» epidemiològica d’aquesta quarta onada a Sud-àfrica (presumptament impulsada per òmicron) ratificaria que hi ha una «propagació molt ràpida» i que és una variant «altament contagiosa».

«El que és esperançador és una trajectòria més aplanada de les admissions hospitalàries, cosa que probablement indica una gravetat més baixa», va dir Noach.

Els contagis estudiats –que no van ser necessàriament seqüenciats, però que els investigadors sud-africans relacionen amb òmicron per la creixent dominància d’aquesta variant al país– es van detectar entre el 15 de novembre i el 7 de desembre, és a dir, en les primeres setmanes de detecció i expansió d’aquesta nova variant a la nació austral.

Amb aquestes dades, els investigadors van recalcar que les conclusions són preliminars i que l’estudi encara no ha sigut sotmès a la revisió d'experts de la comunitat científica.

Notícies relacionades

Sud-àfrica segueix com el gran epicentre de la pandèmia a l’Àfrica i acumula uns 3,2 milions de contagis i una mica més de 90.000 morts.

Científics i autoritats sanitàries d’aquest país van ser els primers en alertar sobre la detecció d’aquesta nova variant el 25 de novembre passat.