L’auge del virus

La vacuna de Pfizer no pot amb la variant òmicron, segons un estudi

Una investigació xinesa conclou que no indueix la resposta d’anticossos necessària per neutralitzar aquesta nova mutació

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the  Centre Hospitalier Bretagne Atlantique  (CHBA) hospital on January 7  2021  in Vannes  western France  as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus  (Photo by LOIC VENANCE   AFP)

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the Centre Hospitalier Bretagne Atlantique (CHBA) hospital on January 7 2021 in Vannes western France as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus (Photo by LOIC VENANCE AFP) / Loic Venance

2
Es llegeix en minuts
EFE

Una investigació de la Universitat de Hong Kong va determinar que ni la vacuna estatunidencoalemanya de Pfizer-BioNTech ni la CoronaVac desenvolupada per la xinesa Sinovac són efectives contra la nova variant òmicron, segons han informat avui mitjans locals. Pfizer va anunciar fa uns dies que tres dosis de la seva vacuna combaten aquesta variant.

D’acord amb els resultats de l’estudi, recollits pel diari ‘South China Morning Post’, cap d’aquestes dues vacunes va induir la resposta d’anticossos necessària per neutralitzar la variant detectada per primera vegada a Sud-àfrica fa menys d’un mes.

La investigació –encara pendent de revisió per parells abans de la seva publicació i dirigit pel prestigiós expert en malalties infeccioses Yuen Kwok-yung– es va basar en l’anàlisi de les mostres de sang de cinquanta persones, 25 d’elles immunitzades amb l’esquema complet de CoronaVac i les altres 25, amb Pfizer.

Menys efectives

En els que havien rebut la vacuna de Sinovac no es van trobar nivells d’anticossos capaços de neutralitzar la variant òmicron, mentre que dels immunitzats amb la de Pfizer-BioNTech, només cinc van mostrar nivells «perceptibles», que tot i així eren de 35 a 40 vegades menys efectius que davant la variant original del virus i «significativament» menys que davant les variants beta i delta.

La vacuna de la farmacèutica xinesa es basa en l’ús del virus inactivat, mentre que la de Pfizer-BioNtech fa servir la innovadora biotecnologia d’ARN missatger.

«Els receptors d’aquestes vacunes i fins i tot els pacients que hagin superat la malaltia tenen un risc més elevat de contagi o reinfecció», van advertir els autors de l’estudi, que es va centrar exclusivament en la resposta immune.

També van indicar, a partir dels resultats preliminars de la investigació, que podrien ser necessàries dosis de reforç de les dues vacunes per millorar els nivells de protecció, sense descartar la necessitat de crear vacunes de nova generació.

Sinovac ja va anunciar en els últims dies que treballa en el desenvolupament d’una versió del seu immunogen específicament dirigida a la variant òmicron.

Aprovada per l’OMS

Notícies relacionades

La seva fórmula actual (CoronaVac) va rebre l’aprovació d’ús d’emergència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’1 de juny, convertint-se, després de la desenvolupada per Sinopharm, en la segona fórmula xinesa a obtenir aquest permís.

Els estudis –previs a l’aparició de les variants delta i òmicron– indiquen que la vacuna de Sinovac té una eficàcia de només el 51% en la reducció de casos simptomàtics de covid-19, tot i que el percentatge s’eleva al 100% per a casos greus i aquells que requereixen hospitalització.