Pandèmia global

L’OMS adverteix que la variant òmicron s’expandeix a un ritme mai vist abans

El director general de l’organització avisa que un augment de contagis pot col·lapsar els sistemes sanitaris

L’OMS adverteix que la variant òmicron s’expandeix a un ritme mai vist abans

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dimarts que la variant Òmicron avança «a una velocitat mai vista abans», ja que s’han detectat casos d’aquesta variant a 77 països però l’organització alerta que «és present a més països però encara no s’ha detectat».

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom, ha mostrat la seva preocupació perquè la societat consideri Òmicron «com una cosa lleu» i ha matisat que, tot i que és cert el seu caràcter lleu, la seva ràpida propagació «podria afectar novament els sistemes de salut», per la qual cosa ha reafirmat que «les vacunes per si soles no faran desaparèixer la pandèmia».

«La variant Òmicron s’està propagant a una velocitat que no havíem vist abans i ens preocupa que les persones estiguin considerant aquesta variant com una cosa lleu. Probablement hem après que si subestimem el virus, ens veurem danyats», ha remarcat.

Utilitzar totes les ‘armes’ contra la variant més infecciosa

Durant la seva intervenció, Tedros Adhanom s’ha adreçat als països i als seus líders mundials perquè continuïn prenent les mesures sanitàries «que funcionen». «No es tracta de vacunes en comptes de mascaretes, no es tracta de vacunes en comptes de distanciament, tampoc es tracta de vacunes en comptes de ventilació. Cal fer-ho tot i bé», ha recalcat.

A més, el portaveu de l’OMS, Adi Mhamud, ha confirmat que les primeres dades i estudis de la variant Òmicron indiquen que té una taxa de reinfecció superior a la resta de variants fins ara conegudes. «Això demostra la important taxa de propagació que té», ha insistit.

Dosi de reforç

D’altra banda, l’OMS ha defensat la importància de la dosi de reforç però han afirmat que aquests programes de vacunació «exacerben la bretxa entre els països», davant la qual cosa el director general ha manifestat que estan «en contra de la desigualtat». «És una qüestió de priorització. L’ordre és important. Donar dosis de reforç a grups que estan en baix risc de mort o infecció posa en perill la vida d’aquells que estan en un risc alt», ha declarat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha actualitzat la situació dels països amb ingressos baixos i entre aquests encara hi ha 41 països que no arriben al 10% de vacunats entre la seva població total mentre que 98 països no han aconseguit el 40% de cobertura de vacunació.

Els més afectats són els no vacunats

Finalment, Tedros Adhanom ha reconegut que les persones que, actualment, estan hospitalitzades per la covid-19, o que fins i tot han mort, es deuen a persones que no s’han vacunat, per la qual cosa ha insistit que «la prioritat ha de ser vacunar els no vacunats». 

Temes:

Coronavirus