Des de dilluns

Els contactes estrets de positius s’hauran d’aïllar a Catalunya tot i que estiguin vacunats

Salut canvia el protocol perquè assumeix que en 10 dies la variant òmicron ja serà majoritària

Els sanitaris demanen que a ells se’ls exigeixin PCRs regulars, en comptes de confinaments, perquè les plantilles estan minvades

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Salut canviarà aquest divendres el protocol perquè tots els contactes estrets de positius facin quarantena a partir de dilluns tot i que estiguin vacunats.

Fins ara, aquesta mesura només s’aplicava en cas de la variant òmicron, però el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha constatat que aquesta variant serà majoritària d’aquí una setmana o deu dies, i absolutament dominant en unes tres setmanes.

Segons Argimon, aquesta variant s’escapa més a les vacunes en les proves fetes al laboratori, serà la dominant a Catalunya i es deixaran de seqüenciar perquè ja es considerarà la majoritària. «Serà ràpid», ha insistit. De fet, el 20% de les mostres que s’analitzen ara a Catalunya ja són sospitoses d’òmicron, un percentatge que s’eleva al 25% en el cas de l’àrea de Barcelona.

No obstant, hi ha metges que veuen problemàtica aquesta mesura i demanen no aplicar-la en el col·lectiu sanitari, on les plantilles «ja són molt justes». Així ho diu l’internista i coordinador de la ‘planta covid’ de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Pere Domingo.

«Col·lectius com el sanitari haurien d’estar exempts d’aquesta mesura. Es podria evitar fent-los PCRs amb regularitat. Les plantilles ja van molt justes, estan molt tensades», justifica Domingo, que assegura que la situació pot ser «molt dramàtica».

A l’Hospital de Sant Pau hi havia aquest divendres 32 persones amb covid-19, 10 de les quals estaven a l’uci. Segons Domingo, una vegada la variant òmicron sigui la predominant, Catalunya «tornarà a com abans». La cirurgia no urgent ja està sent ajornada en aquest hospital i el panorama del pròxim gener es dibuixa «complicat». Tot i així, aquest internista creu que no serà tan difícil com el d’aquest any perquè ara la societat compta amb la protecció de la «vacuna». «La vacuna protegeix», insisteix. I acaba fent una crida a la ciutadania: «Que vagin amb compte també els vacunats».

Possibles noves restriccions

El comitè científic assessor de la Generalitat es reunirà aquesta tarda per analitzar la pujada de casos durant les últimes sis setmanes i proposarà possibles mesures per frenar l’avenç de la pandèmia.

«Hi ha una nova variant, un nou element a tenir en compte i s’han d’avaluar totes les situacions», ha explicat el conseller de Salut.

Argimon ha recordat que no hem d’oblidar les mesures individuals, com la ventilació, la mascareta i la vacunació, durant les celebracions de Nadal, que «no han de ser multitudinàries».

Notícies relacionades

Davant la velocitat de transmissió de la variant òmicron, Argimon també ha remarcat la importància de respectar el confinament i ha assenyalat que «més d’un 40% de la població declara que no fa la quarantena quan hauria de fer-la».

Segons el conseller, els professionals sanitaris «estan esgotats» i el fet que aquesta variant sigui més transmissible tindrà «un gran efecte en l’atenció primària, ja que són els primers que tracten amb pacients».