La pandèmia a Catalunya

¿Soc contacte estret de covid? Aquest és el test de Catsalut per saber-ho

  • És un qüestionari que s’omple en menys d’un minut i que al final dona el resultat i orientacions

¿Soc contacte estret de covid? Aquest és el test de Catsalut per saber-ho

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

En aquest punt de la pandèmia, encara hi ha molts ciutadans que quan saben d’algun conegut pròxim que ha donat positiu en coronavirus es pregunten si ells en seran contacte estret. Per dissipar dubtes i donar respostes, Salut té en marxa la web Soc contacte estret? que permet verificar si s’és contacte estret d’un contagiat.

A l’accedir a la web, apareix un qüestionari amb una sèrie de preguntes que es responen en menys d’un minut, amb un sí o amb un no. Al final, en funció de les respostes, sabrem si som contactes estrets o no. A més, Salut ens indicarà les mesures que cal prendre en els dos casos.

El qüestionari pregunta, per exemple, si s’ha estat en contacte amb una persona positiva de covid-19, si s’ha estat a menys de 2 metres de distància, si s’ha rebut la pauta completa de vacunació o si es tenen símptomes.

El resultat i indicacions

Si al final del test el resultat indica que la persona és contacte estret se li explica que ha d’aïllar-se durant 10 dies a casa i ha de vigilar si desenvolupa símptomes. També se l’insta a demanar al seu contacte positiu que accedeixi a la web ContacteCovid.Cat a través d’un SMS de Salut que rebrà i el reporti com a contacte estret. Una vegada fet aquest tràmit, el contacte estret rebrà al seu torn un altre SMS des del qual podrà sol·licitar la baixa laboral, en cas que sigui necessari.

Notícies relacionades

Si al final del test el resultat és que la persona no és contacte estret, Salut li indicarà que no ha de fer quarantena però que sí que ha de respectar les mesures de seguretat per evitar contagis.

Segons el departament que dirigeix el conseller Josep Maria Argimon, l’objectiu d’aquesta nova eina digital és reduir les consultes d’aquest tipus als hipersaturats Centres d’Atenció Primària (CAP) i al 061 i permetre que aquests recursos se centrin a atendre malalts.