Crisi del coronavirus

Un altre col·lapse dels centres de salut: més d’una setmana per a una PCR

Algunes regions temen haver de suspendre als sanitaris vacances de Nadal. «El panorama és catastròfic», assenyalen des del Principat

Un altre col·lapse dels centres de salut: més d’una setmana per a una PCR
6
Es llegeix en minuts

La sisena onada del coronavirus torna a asfixiar els eternament col·lapsats centres de salut. En les últimes setmanes, Atenció Primària es desborda, una vegada més, a costa dels pacients sospitosos de patir covid que demanen PCR o test d’antígens, cada dia més i en vigílies de les festes nadalenques. Des de diverses comunitats, facultatius d’aquest nivell assistencial consultats per ‘El Periódico de España’, parlen ja de llistes d’espera de fins a una setmana –en aquest cas a Madrid– per realitzar-se les proves. «No donem l’abast. Això sembla la plaça Mayor», resumeix des d’aquesta comunitat la metge Mar Noguerol.

El ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, de què formen part el ministeri i les comunitats autònomes, aprovava aquesta mateixa setmana el Pla d’Acció d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023 que, entre d’altres, té com a objectiu la millora en procediments i en capacitat diagnòstica per als centres de salut. Per ara, és només un document que, sobre el terreny, resulta aliè al dia a dia dels sanitaris que, com Noguerol, fa anys que denuncien que la Primària s’ofega amb els pacients de sempre i, des de l’esclat d’una pandèmia que sembla no tenir final, amb l’assistència a sospitosos i positius de covid.

Surfejar aquesta sisena onada, amb una incidència de casos que no deixa de créixer a velocitat vertiginosa, està sumint els centres de salut en un enèsim col·lapse per la demanda, cada dia més alta, de PCR o test d’antígens. En un escenari doblement preocupant: vigílies de Nadal. Ho confirma Mar Noguerol, metge del centre de salut Cuzco (Fuenlabrada, Madrid, portaveu de la Plataforma AP Se Mueve). A la regió, detalla, ja s’estan produint esperes de fins a una setmana per a la realització de proves diagnòstiques a través dels punts centralitzats, que depenen d’Atenció Primària.

La facultativa precisa que aquests punts són les anomenades unitats específiques d’atenció covid d’Atenció Primària (UACov). Des que es van constituir, fa ara un any, com un nou recurs de la Conselleria de Sanitat per fer front a la pandèmia, atenen persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus que, abans, han contactat amb el telèfon del coronavirus per sotmetre’s a una PCR o una prova antigènica. Per exemple, si prèviament s’han fet un test d’autodiagnòstic dels que es compren a les farmàcies –i ara n’hi ha absolut desproveïment– i necessiten confirmar o descartar la infecció.

«Cada dia ens estem trobant més casos positius i la vida segueix igual i els centres semblen la plaça Mayor», diu la metge Mar Noguerol

«Quan en un centre de salut detectem un cas nou, perquè ha vingut al presentar símptomes, els derivem a aquesta unitat perquè identifiquin i citin els seus contactes convivents per a la prova. Als centres només atenem persones que tenen símptomes», assenyala Noguerol. El problema que s’estan trobant en els últims dies, afegeix, és que, perquè els atenguin als ambulatoris «la gent diu que té mocs o mal de cap i no donem l’abast». A més, es queixa, cada dia s’estan trobant més casos positius i la vida segueix igual, i els centres semblen la plaça Mayor».

Sense permisos per Nadal

«La situació no és bona. Molt preocupant. I el que pot passar de cara a Nadal, catastròfic. De fet, aquí ja s’està començant a parlar de denegació de permisos a les festes», avança a aquest diari Javier Alberdi, president del Sindicat Mèdic del Principat d’Astúries  (Simpa). Al Principat, indica, hi ha centres de salut que fa mesos que estan amb un 50% de plantilla, que, a més, «està envellida».

«La mitjana de pacients diaris supera els 50 per metge i, l’altre dia, un company en va arribar a atendre 98 en un sol dia», es queixen des d’Astúries

El creixement de la nova onada de coronavirus no ha fet més que empitjorar la situació, segons Alberdi, perquè el 90% de l’assistència sanitària als pacients covid es realitza actualment a través de Primària. Als centres de salut es fan tests d’antígens i per a les PCR els casos sospitosos van als autocovid. «La situació és molt complicada i el nivell d’estrès laboral és altíssim. La mitjana de pacients diaris supera els 50 per metge i, l’altre dia, un company en va arribar a atendre 98 en un sol dia. És anecdòtic, però fa tenir idea de com és la Primària», afegeix el metge.

Aforament màxim i sense separació

Des de Sevilla, el president del Sindicat Mèdic, Rafael Ojeda, explica a ‘El Periódico de España’ que els problemes que s’estan trobant a Atenció Primària són, d’una banda, d’aforament: als centres de salut estan entrant «molts pacients» en llista d’espera per ser sospitosos de covid i es barregen amb els que no ho són. A més, es queixa que en cada centre de la província s’actua amb diferent criteri respecte a les proves diagnòstiques de què disposen.

«Hi ha una variabilitat important en la disponibilitat de test d’antígens a les urgències de centres de salut; en alguns es fa al pacient que arriba amb sospita de covid; en d’altres, no se li fa, sinó que se’l deriva a aquest mateix centre al matí o al metge de Primària perquè li sol·liciti una PCR a l’autocovid de l’Hospital d’Emergències (dependent del Virgen del Rocío)», explica. Com que aquesta primera opció de realitzar-se un test ràpid d’antígens no està disponible a tots els centres de salut, continua Ojeda, el pacient és remès a aquest autocovid, cosa que implica, de vegades, esperes de dies per confirmar el seu diagnòstic. «Això suposa una incertesa per a pacients i metges i retard en el diagnòstic», afirma.

A més, el metge sevillà al·ludeix a l’embús que s’està generant als centres per l’arribada de pacients que acudeixen a rebre la tercera dosi de la vacuna i, a partir d’ara, dels nens que, en aquesta comunitat, també rebran la primera dosi, entre altres dispositius, als ambulatoris i mitjançant cita. «La pressió és més alta», assegura el representant del sindicat mèdic.

Dies per a una PCR

Navarra, la comunitat amb la taxa de contagis més alta d’Espanya, el Sindicat Mèdic també denuncia esperes de fins a quatre dies en la realització de les proves diagnòstiques, també en la informació dels resultats i, a més, assenyalen que les autoritats sanitàries ara es plantegen només fer rastreig de casos a familiars dels positius i a les persones vulnerables. El primer que s’hauria de fer, remarquen, seria millorar els serveis: rapidesa diagnòstica o l’accessibilitat a atenció sanitària perquè, critiquen també, està sent complicat accedir als centres de salut.

Notícies relacionades

És, precisament, una de les queixes que més repeteixen els pacients: la tardança en les cites presencials, amb llistes d’esperes de fins a deu dies per veure els metges de família o la impossibilitat de contactar amb centres de salut on no agafen el telèfon. A més, novament, es queixen els sanitaris, la sisena onada està portant la suspensió de les consultes i operacions no urgents. A Navarra també ja es parla de la possibilitat de suspendre les vacances nadalenques als professionals, un aspecte que, de moment, ningú els ha comunicat, indica a aquest diari Jesús Soria, vicesecretari general del Sindicat Mèdic a la comunitat foral.

Des d’Aragó, el mateix sindicat indica a El Periódico de España que s’estan trobant amb falta de personal per a la realització de les PCR als casos sospitosos i la mitjana d’espera està en els dos dies. Una mitjana que baixa notablement a Galícia, indica des d’aquesta comunitat Matilde Maceira, metge de família a Narón (Ferrol) i delegada autonòmica de Primària de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM). Almenys en la seva àrea sanitària, indica, les PCR s’estan realitzant en un termini de 24 hores.