Sisena onada imparable

Els contagis i les ucis, sense fre a Catalunya

El risc de rebrot puja molt ràpid i se situa a 766, com a finals de juliol

Els contagis i les ucis, sense fre a Catalunya

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Preocupació per l’augment d’ucis i per la tensió que s’està vivint en l’atenció primària a Catalunya. La sisena onada està creixent d’una manera molt ràpida, com mostren diàriament les dades del departament de Salut. L’auge dels contagis és indiscutible (avui n’hi ha gairebé 7.000 més) i la situació dels hospitals torna a ser delicada: hi ha 1.128 ingressats (12 més que dimecres) i 281 (13 més) estan greus a l’uci. Molt significatiu és que aquestes xifres siguin bastant similars a les de l’any passat per aquestes dates: el 2020 va acabar amb 374 pacients en ucis, una xifra a la qual els experts creuen que es tornarà a arribar. Aquesta situació, a les portes de Nadal, està portant nombroses veus sanitàries a demanar restriccions per evitar un empitjorament de la situació, una cosa que el Govern no contempla per ara.

Pugen les morts

La gran diferència amb llavors és la mortalitat, que ha caigut en picat des de la vacunació. Tot i així, està pujant. En les últimes hores s’han notificat 17 noves morts, i la mitjana setmanal s’eleva a unes vuit. A finals d’octubre les xifres es movien en una mitjana de dos morts al dia.

Més xifres: l’índex de positivitat de les proves de detecció realitzades en l’última setmana s’eleva a l’11,13%. Lluny queda ja el 5% de límit que estableix l’OMS per considerar que la pandèmia està controlada.

On s’està notant molt també aquest creixement és a l’atenció primària. Els CAPs van atendre aquest dimecres més de 23.000 persones, tres vegades més que fa un mes.

Un altre dels índexs de referència que creix és el risc de rebrot (EPG), que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia. Puja considerablement i se situa en 766 punts (ahir, 700), mentre que la velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya puja avui d’1,40 a 1,47. Això significa que cada 100 infectats contagien una mitjana de 147 persones i que segueix la transmissió comunitària del virus.

Notícies relacionades

Des de l’inici de l’epidèmia, un total de 1.101.253 persones han sigut diagnosticades de covid-19 per tota mena de proves a Catalunya, 6.978 comptabilitzades en les últimes 24 hores.

La incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d’antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 305 casos, mentre que la incidència acumulada a 14 dies (IA14) se situa en els 534 casos. Les dues xifres són superiors a les d’ahir i no han deixat de créixer des de fa setmanes.