Nova missió milionària

Rússia envia un milionari japonès a l’Estació Espacial Internacional

Moscou torna al turisme galàctic després d’haver perdut terreny davant els nord-americans

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un milionari japonès s’ha enlairat aquest dimecres a bord d’una nau russa per iniciar una estada de 12 dies a bord de l’Estació Espacial Internacional (ISS), un viatge que marca la tornada de Moscou al turisme galàctic.

Rússia havia perdut terreny en aquest puixant i lucratiu sector, que s’ha vist redinamitzat per la implicació d’empreses privades nord-americanes com SpaceX o Blue Origin.

L’excèntric Yusaku Maezawa, de 46 anys i magnat de la moda a internet, i el seu assistent Yozo Hirano van enlairar-se del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, a les 07.38 h GMT, tal com estava previst. La durada prevista del vol és de sis hores i l’acoblament al mòdul Poisk del segment rus de l’ISS hauria de produir-se a les 13.41 h GMT.

Programa ple d’activitats

De matinada, el milionari, el seu assistent i el cosmonauta Aleksander Misurkin, que pilotarà la nau Soiuz, han deixtr el seu hotel amb el so d’una cançó tradicional soviètica que sol reproduir-se per a tots els cosmonautes abans de l’enlairament. «Els somnis es fan realitat», ha tuitejat el milionari japonès dimecres. «Estic tan il·lusionat com un nen abans d’una excursió amb l’escola», va dir Maezawa durant una roda de premsa en la vigília de l’enlairament.

El cosmonauta Aleksander Misurkin va explicar que els seus companys tindran un programa carregat. Entre les activitats previstes hi ha un torneig «amistós» de bàdminton. El milionari s’ha fixat 100 tasques per complir a l’espai i preveu documentar la seva estada amb vídeos publicats al seu canal de YouTube. Abans de la missió, Maezawa i el seu assistent es van estar preparant a la Ciutat de les Estrelles, una urbs construïda a prop de Moscou als anys 1960 per formar els cosmonautes.

Des del 1990 sense nipons

Actualment hi ha set persones a bord de l’ISS, entre les quals, dos russos i un japonès. L’últim viatge d’un turista nipó a l’espai es remunta al 1990, quan un periodista va acudir a l’estació soviètica Mir.

El lucratiu sector dels vols privats espacials s’ha vist dinamitzat per l’entrada dels milionaris nord-americans Elon Musk (SpaceX) i Jeff Bezos (Blue Origin), a més del britànic Richard Branson (Virgin Galactic). Al setembre, SpaceX va organitzar un vol de tres dies en òrbita amb una tripulació composta íntegrament per persones que no són astronautes. També preveu portar diversos turistes a fer la volta a la Lluna el 2023, entre els quals, Maezawa, que finança l’operació.

Després d’una dècada d’interrupció, el vol d’aquest dimecres marca el retorn a aquest sector de l’agència espacial russa Roscosmos, tot i que la indústria aeroespacial del país estigui minada per la corrupció i les dificultats tècniques i financeres.

Monopoli perdut

Notícies relacionades

El 2020, amb la posada en servei de les càpsules de SpaceX, Rússia va perdre el monopoli de vols tripulats cap a l’ISS i les desenes de milions de dòlars que la NASA i altres agències li pagaven per cada plaça a bord d’un Soiuz.

La missió amb els dos japonesos està organitzada per Roscosmos i el seu soci nord-americà Space Adventures. Entre 2001 i 2009, aquestes dues empreses ja havien enviat en vuit ocasions rics empresaris a l’espai. Senyal de la voluntat del sector espacial rus de renovar-se, Roscosmos va enviar a l’octubre un realitzador i una actriu a l’ISS per rodar el primer llargmetratge en òrbita de la història, avançant-se a un projecte de l’actor nord-americà Tom Cruise.

Temes:

Espai Rússia