El 2025

Rússia se’n va de l’Estació Espacial Internacional

Moscou esgrimeix que la plataforma internacional «és obsoleta» i que prefereix apostar per un projecte propi

1
Es llegeix en minuts

Rússia se’n va de l’Estació Espacial Internacional: el laboratori extraterrestre que des de fa 20 anys uneix els esforços de les cinc grans agències espacials del planeta. Segons ha anunciat aquest diumenge el vice primer ministre rus, Yuri Borissov, Rússia abandonarà el projecte a partir del 2025. El Kremlin argumenta que «la Internacional està molt obsoleta» i que prefereixen apostar per una plataforma pròpia.

El futur de l’Estació Espacial Internacional, doncs, quedarà en mans dels altres quatre socis internacionals: NASA (Estats Units), JAXA (Japó), ESA (Europa) i CSA (Canadà). En els últims anys, diverses iniciatives privades s’han sumat a l’organigrama d’aquest projecte. Space X, per exemple, ja s’ha adjudicat diversos contractes per portar astronautes de la Terra a aquest laboratori suspès a 400 quilòmetres de la superfície terrestre. Així mateix, la NASA també va plantejar obrir aquest espai al «turisme espacial», oferint missions privades de fins a 30 dies. Pot ser que aquests antecedents serveixin per contextualitzar la decisió russa. O pot ser que no. Són molts, de fet, els que consideren que cal llegir aquesta notícia en clau geopolítica.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que Rússia fingeix emprendre un camí en solitari en el món espacial. El novembre de l’any passat el país va indicar que estava treballant en una estació orbital pròpia que podria estar disponible a partir del 2024. Mesos més tard, van sorgir diverses veus que plantejaven un possible punt final dels projectes a l’Estació Internacional sobre l’any 2028. L’anunci d’avui, doncs, tan sols avançaria una mica el calendari.

¿Una nova estació espacial russa?

Rússia no abandona el seu programa espacial. Tot apunta que el reforça. Segons declaracions de Borissov, Moscou treballa en la construcció d’una estació de nova generació. El laboratori estaria compost per un conjunt de tres a set mòduls i podria ser operat per una tripulació d’entre dos i quatre persones. L’estació també podrà funcionar de manera autònoma. «Els cosmonautes treballaran a l’estació per torns a fi de reduir l’exposició de la tripulació a la radiació i els costos operatius», va explicar aquest diumenge el vice primer ministre Ruso.

Temes:

Rússia