Odissea espacial milionària

Richard Branson s’avança a Jeff Bezos i viatja a l’espai aquest diumenge

Richard Branson s’avança a Jeff Bezos i viatja a l’espai aquest diumenge

AFP / JOHANNES EISELE

2
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge l’empresari britànic Richard Branson es convertirà en el primer magnat en saltar a l’espai, de manera que agafa avantatge en la insòlita competició entre arximilionaris per liderar l’última estapa de la carrera especial. Branson viatjarà a bord d’una nau de la seva companyia Virgin Galactic, i així s’avançarà als plans del propietari i fundador d’Amazon, Jeff Bezos, que ha programat el seu viatge per al dia 20.

Si ho aconsegueix, Branson es convertirà en el primer multimilionari en formar part d’una missió tripulada a l’espai en part autofinançada. «Sempre he sigut un somiador. La mare em va ensenyar a no rendir-me mai i a arribar a les estrelles. L’11 de juliol és hora de convertir aquest somni en realitat a bord del pròxim vol espacial de Virgin Galactic», va dir l’empresari britànic a l’anunciar la seva odissea.

La missió porta per nom ‘Unity 22’, per ser el viatge de prova número 22 de l’aeronau VSS Unity, i comptarà amb dos pilots i quatre tripulants, entre ells Branson. Els tres tripulants que acompanyaran Branson són tots en nòmina de Virgin Galactic i són l’astronauta Beth Moses, l’enginyer Colin Bennett i una vicepresidenta de la companyia, Sirisha Bandla.

¿On comença l’espai?

Bezos no ha trigat a intentar desprestigiar la missió de Branson. Segons el fundador d’Amazon, el vol del britànic no s’hauria de considerar espacial ja que no arribarà a prou altitud, 100 quilòmetres, una cosa que va assegurar sí aconseguirà amb el seu viatge tripulat al Blue Origin.

«Només el 4% del món reconeix el límit de 80 quilòmetres o 50 milles com el principi de l’espai. New Shepard vola per sobre de tots dos. Un dels molts beneficis de volar amb Blue Origin», va dir la companyia en un comunicat sobre la missió de la seva aeronau.

Bezos ha insistit que l’espai comença en l’anomenada línia Kármán, a 100 quilòmetres d’altitud, límit que sí que traspassarà la seva aeronau.

A principis de juny Bezos va anunciar la seva intenció de viatjar a l’espai a bord d’una aeronau de la seva companyia Blue Origin, que fa des de principis de segle que competeix amb Virgin Galactic en la carrera de transport aeroespacial de passatgers.

Al seu costat, viatjaran el seu germà, Mark Bezos, la pilot de 82 anys Wally Funk i un quart passatger que es va imposar en la subhasta feta per Blue Origin al pagar 28 milions de dòlars i el nom del qual encara no ha sigut revelat.

Notícies relacionades

Bezos i Branson comparteixen la seva obsessió amb l’espai amb el també multimilionari Elon Musk (Tesla i SpaceX).

Musk ha expressat el seu desig de fundar una ciutat a Mart que tingui un milió d’habitants el 2050, mentre que Branson es proposa traslladar a l’espai el model actual de viatges aeris, amb trajectes a altíssima velocitat i transport a hotels en altres planetes.