Sector econòmic en suspens

Les cancel·lacions de sopars d’empresa colpegen l’eufòria de l’hostaleria catalana

  • Les optimistes previsions nadalenques del sector trontollen en vista de la decisió de grans companyies de no córrer riscos amb celebracions corporatives, mentre que els grups petits mantenen les cites però no confirmen fins a l’últim moment

zentauroepp41230017 cenas navidad171207204320

zentauroepp41230017 cenas navidad171207204320

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Fa només un mes, sobre el sector de l’hostaleria catalana flotava una sensació gairebé d’eufòria respecte a les tradicionals reserves tant de grups prenadalencs, com en trobades familiars per al dia de Nadal o Sant Esteve. Després de mesos de duríssimes restriccions al territori, la situació sanitària semblava tranquil·la, hi havia una allau de reserves amb gran anticipació, ganes de retrobaments i brindis, a més d’una il·lusió que els empresaris no veien fa temps... Però en només 10 dies la situació ha donat un tomb i el sector viu amb l’ai al cor el que va començar com un degoteig de cancel·lacions, que ja s’han intensificat en el cas de les grans empreses, decidides a no córrer riscos amb la socialització. Per contra, els grups petits i que organitzen els mateixos empleats o bé amics, són els que menys estan anul·lant. Això sí, confirmen «a última hora», afirmen diverses fonts de la restauració a Barcelona.

Una gran quantitat de restaurants havien penjat el ple fa setmanes, sobretot en dates clau per als grups aquest any, com ara els divendres 10 i 17, i els dijous 9 i 16. Un petit sondeig fet pel Gremi de Restauració de Barcelona havia ratificat aquesta sensació que s’assoliria el 100% d’ocupació durant no pocs dies, explica un portaveu. Les reserves van començar abans, però també els mateixos sopars. «Hi ha moltes ganes per part de la clientela, que l’any passat no les va poder celebrar». Fins al punt que alguns ja les van muntar al novembre, curant-se en salut.

No obstant, hi ha hagut dos detonants que han invertit aquesta tendència. La patronal apunta al passaport Covid en primera instància, ja que és crítica amb el fet que no s’exigeixi en altres sectors. En el cas de les empreses, en vista de la tessitura de deixar fora dels sopars personal no vacunat, algunes han preferit fer marxa enrere. El teletreball també era difícil de casar, ja que no s’entenia que algunes empreses que s’organitzen en setmanes alternes presencials de sobte ajuntessin tota la plantilla per sopar. I el repunt accelerat de contagis ha fet la resta: les empreses de cert volum no es volen exposar a ser responsables de contagis i a veure’s abocades a potencials confinaments de personal en plena campanya nadalenca.

Diversos establiments consultats que sempre tenen una gran demanda en aquestes dates, com els restaurants de Xàtiva, el Grup Nomo, o Moncho’s, han corroborat a la patronal aquesta ambivalent conjuntura, de les millors expectatives a les incerteses. Més exemples: L’altre dia una important empresa automobilística va cancel·lar una important reserva amb el grup Sagardi, com està passant amb alguns laboratoris o grans empreses. Cada missatge d’algun polític –com la ministra Carolina Darias– alertant dels riscos de les celebracions es tradueix en reserves que cauen, assenyalen a aquest diari. «Sabem que són decisions corporatives, en canvi les que convoquen els mateixos empleats o amics més en petit format en general es mantenen», diuen fonts del grup. «S’han de transmetre missatges de precaució i d’ús de la mascareta, però no generar por», opinen, «perquè el sector ja no aguantaria cap altra marxa enrere» i sent que ofereix seguretat.

Por de restriccions

Des de Moncho’s expliquen que acaben d’atendre l’anul·lació d’una reserva per a 110 persones per a aquest dissabte. «Començàvem a aixecar cap i de nou patim, però s’ha de seguir endavant», afirmen. «Es veia tot amb molt optimisme, amb moltes reserves, però el certificat Covid i els contagis s’estan notant», diuen. I això que l’empresa s’esforça a mantenir menús molt ajustats, amb peticions de sobretot uns 30 euros, per adaptar-se a la majoria de butxaques. El seu volum de reserves continua sent alt, però com la resta d’establiments, hi ha consciència que la canviant situació sanitària pot fer caure el negoci previst com un castell de cartes. Tots coincideixen que retallades d’horaris o aforaments serien fatals per a l’hostaleria.

Notícies relacionades

En un altre grup important amb presència al centre de Barcelona i que demana anonimat, expressen la seva preocupació per la suspensió de «gairebé totes les reserves per a més de 40 o 50 persones», cosa que els portarà a no fer els fitxatges de treballadors extra previstos per a la campanya, afegeixen.

«El sector aguanta la respiració, pendent de la pressió assistencial», diuen a la patronal, on també posen de manifest l’esforç fet per no pujar preus tot i l’encariment de molts productes. A més, es pot destacar que els menús de 30 a 35 euros solen ser els més demandats en reserves ‘autosufragades’, mentre que les empreses tenen pressupostos més alts per als seus esdeveniments, i són justament les més cancel·lades.