Polèmica lingüística a Catalunya

El TSJC obliga una escola de Canet de Mar a impartir el 25% de classes de P-5 en castellà

  • El tribunal dicta mesures cautelars atenent la demanda d’una família de l’escola Turó del Drac

  • Altres famílies del centre anuncien accions de protesta al sentir-se «perjudicades» per la decisió judicial

El TSJC obliga una escola de Canet de Mar a impartir el 25% de classes de P-5 en castellà
2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha atès la petició d’una família perquè el seu fill, un alumne de P-5, rebi més educació en castellà i, a l’espera de dictar sentència, ha decretat mesures cautelars perquè l’escola a la qual va el nen, l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme), imparteixi en castellà el 25% de les classes del grup d’aquest alumne. La mesura s’ha donat a conèixer aquest divendres i és un dels 80 processos judicials oberts per famílies des de 2005 a Catalunya. Una xifra (80 alumnes en 16 anys) que suposa, segons dades del Departament d’Educació, un 0,0003% del total d’estudiants catalans.

En aquest cas, la família demanava un 50% de l’educació en castellà, però el TSJC s’ha cenyit als seus posicionaments anteriors i l’ha limitat al 25%. La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha explicat que, com s’ha fet en casos anteriors, Inspecció elaborarà un pla amb aquestes mesures cautelars que després es traslladarà al centre perquè les implementi. Està previst que les mesures es començaran a aplicar quan es reprenguin les classes després del pont de la Constitució.

Gomà ha puntualitzat que aquest cas és diferent de la sentència ferma del TSJC, que obliga a impartir un 25% de castellà en tots els centres educatius. «Aquest cas de Canet és una situació jurídica individualitzada que afecta un alumne concret amb nom i cognoms d’un grup-classe concret».

La secretària general d’Educació ha valorat positivament el fet que algunes famílies que tenen fills que comparteixen classe amb el nen al qual es refereixen les mesures cautelars del TSJC hagin «alçat la veu» per protestar perquè «es veuen obligades a patir les mesures» sol·licitades per una sola família. «Ens sembla positiu que alcin la veu les famílies dels nens que comparteixen classe perquè se senten perjudicades perquè se’ls imposa un percentatge de castellà que no està recollit en el projecte del centre que van triar per escolaritzar els seus fills», ha assenyalat Gomà. «Això també serveix de termòmetre perquè hi ha famílies disconformes, perjudicades per aquestes mesures cautelars», ha afegit.

Notícies relacionades

Efectivament, algunes famílies de l’escola Turó del Drac ja han anunciat via Twitter accions de protesta

Aquestes famílies consideren que les mesures del TSJC «replantegen el model d’escola catalana i el projecte d’immersió lingüística en la classe A de P-5» de l’escola.