Estralls de l’erupció

La investigació sobre el mort a La Palma descarta que morís esclafat per la cendra

  • Els resultats de l’autòpsia per determinar les causes de la mort trigaran diversos dies

La investigació sobre el mort a La Palma descarta que morís esclafat per la cendra
4
Es llegeix en minuts

L’autòpsia preliminar realitzada al cadàver de Julio Camacho, el veí d’El Paso de 72 anys que dissabte passat va ser trobat mort a l’interior d’una vivenda situada dins de la zona d’exclusió, no va deixar clar quines van ser les causes de la seva defunció. La investigació, no obstant, descarta que morís esclafat pel sostre o per una caiguda accidental quan netejava cendres de la teulada, ja que el cadàver va ser trobat dins de l’immoble, l’estructura del qual no havia patit cap desperfecte.

La família del mort va indicar ahir al diari El Mundo que «o bé va morir pels gasos del volcà o de mort natural», ja que la coberta del domicili, situat a la urbanització Corazoncillo, estava en «perfecte estat». El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries, per la seva banda, va informar que «l’autòpsia preliminar al cadàver de l’home que va morir mentre recollia cendra a la zona d’exclusió a La Palma no permet emetre un diagnòstic precís sobre la causa de la mort», per la qual cosa, va afegir, «és necessari esperar les analítiques, què trigaran diversos dies» a donar resultats. El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Los Llanos de Aridane és l’encarregat de portar el cas, que investiga la Guàrdia Civil.

L’alcalde d’El Paso, Sergio Rodríguez, va explicar a la COPE que el mort havia accedit a la zona d’exclusió per recollir estris i netejar les teulades de cendres amb un grup de persones, entre les quals hi havia un regidor de la formació municipal que dirigeix. «Hi ha un protocol establert que indica que la gent ha d’entrar amb responsables, amb un nombre de cotxes determinats i a una zona determinada», va apuntar el primer regidor, que va recalcar que els veïns mai van «sols»; Julio Camacho «tampoc hi va anar sol».

Al comboi amb què anava la víctima hi havia el primer regidor municipal, que va relatar que en un moment donat Julio Camacho va avisar que se n’havia d’anar. «El regidor és conscient que el Julio havia sortit», va apuntar. I va incidir: «Tothom pensava que el Julio havia sortit, perquè ho havia dit». El grup va tornar als respectius domicilis amb el pensament que el jubilat, de 72 anys, també havia tornat amb la seva família. En el control de sortides situat a la zona d’El Charco, al municipi de Fuencaliente, tampoc es van adonar que hi havia una persona que no havia abandonat la zona d’exclusió.

Tot això va passar divendres passat. Dissabte va ser quan la família va donar avís que Camacho no havia tornat. Aquell dia es van trobar el cos de Julio Camacho a l’interior de la vivenda d’un familiar. En un primer moment es va informar que la seva mort s’havia degut a un col·lapse del sostre de l’edifici pel pes de la sorra volcànica, amb dues hipòtesis: que havia caigut quan estava pujat al sostre o que el col·lapse de la coberta l’havia esclafat fins a provocar-li la mort.

La família ja ho va aclarir ahir a l’esmentat rotatiu madrileny a l’apuntar a un possible infart o una intoxicació per gasos com a possibles causes de la seva mort, però en cap cas es va produir per un accident, ja que el sostre estava «en perfecte estat», per la qual cosa es descarta que la cendra emesa pel volcà tingués relació amb la seva mort. «Jo vaig veure aquests sostres dies abans i estaven bastant nets, els havien netejat, de cap manera podien pesar tant per haver enfonsat el sostre», va indicar un familiar al diari.

Notícies relacionades

Ja durant els 57 dies d’emergència per l’erupció volcànica s’han produït recerques de persones que no havien sortit de la zona d’exclusió en el temps establert. En la tercera setmana, els bombers del Consorci de Gran Canària van haver d’accedir a un punt molt pròxim al con volcànic per rescatar un científic que s’havia aproximat massa al centre emissor sense seguir les indicacions per part del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca). En aquella ocasió, el protocol va funcionar i va permetre detectar que algú s’havia quedat a la zona d’exclusió.

En altres ocasions, els agents que es troben als controls no han pogut detectar la presència de persones que s’introdueixen al terreny prohibit per als que no tinguin relació amb l’emergència. Aquests utilitzen senders o camins secundaris que no estan vigilats per, així, poder accedir-hi. Va ser el cas dels quatre joves que es van fotografiar a prop del volcà i després van pujar les imatges a les xarxes socials per fardar-ne. La Guàrdia Civil va aconseguir identificar-los. O l’anomenat ‘A Team’, que va rescatar els gossos conillers que van quedar atrapats en un estany de Las Manchas. L’últim episodi es va produir diumenge quan la Guàrdia Civil va rescatar un senderista estranger perdut, tot i que en aquesta ocasió es trobava a prop de la zona d’exclusió i no a l’interior.