El Govern descarta que n’hi hagi

La psicosi per una apagada ‘esgota’ els fogonets: «La gent té por per si no podrà cuinar»

  • Moltes ferreteries de Madrid es queden sense estoc: «Està sent una bogeria»

  • Fabricants espanyols de fogons portàtils limiten les comandes per evitar el desproveïment

La psicosi per una apagada ‘esgota’ els fogonets: «La gent té por per si no podrà cuinar»

ALBA VIGARAY

4
Es llegeix en minuts
Roberto Bécares

«És gairebé sempre gent gran que t’arriba espantada per la qüestió de l’apagada. Jo els dic que no crec que passi res, però tot i així en compren». El José María, de la Ferreteria Lavapiés, al centre de Madrid, encara està sorprès per com ha esgotat en pocs dies totes les existències que tenia de fogonets.

En concret des de dijous, quan la ministra austríaca de Defensa, la conservadora Klaudia Tanner, va deixar anar la possibilitat d’un blackout elèctric a l’assegurar que la qüestió no és si hi haurà o no una gran apagada, sinó quan».

Les seves paraules han provocat un petit gran tsunami al sector de ferreteria, que gairebé no dona l’abast, almenys a Madrid, per atendre tanta demanda. «A la cooperativa Comafe, que dona servei a més de 100 botigues, els dos models amb què treballem, un per a bombona de fogonet i un altre de cartutx de gas petit, el Vivahogar, ja estan esgotats. A mi em queden un o dos fogonets, en dec haver venut com 12», prossegueix el José María. 

«Ara mateix no tenim res, hem venut el que teníem i no sabem si ens en vindran més o no», asseguren a la Ferreteria Arso, molt coneguda a Arturo Soria, i que també pertany a la cooperativa. En el seu cas venien la cuina portàtil d’un foc de Vivahogar, de 25 centímetres d’ample per 25 de llarg i que funciona amb un cartutx B250 de gas butà. 

Aquestes cuines portàtils fàcilment manejables que funcionen amb cartutxos de gas estan experimentant la mateixa demanda que durant el pitjor moment de la pandèmia van tenir el paper higiènic o les mascaretes. 

No queda estoc a la botiga ni a Decathlon, la gran superfície especialitzada en el sector d’acampada. «Mira, dimarts ens en van portar tres caixes, uns 30, i avui [per aquest dimecres] ja els hem esgotat», afirmen a la botiga de la companyia francesa a Bravo Murillo, l’única de tot Madrid que aquesta setmana tenia estoc del fogonet Campingaz, que voreja els 20 euros i té encesa automàtica piezoelèctrica. 

Tampoc tenia productes disponibles a cap botiga del model Kemper, d’acer inoxidable, lleugerament més car. «Per internet sí que es poden demanar», matisaven ahir des de la companyia. El seu període d’entrega, segons va comprovar aquest diari, era a priori de 48 hores. 

Els grans fabricants estan començant a notar ja aquesta alta demanda, i alguns, com l’empresa basca SuperEgo, que fabrica milers d’unitats de diferents models de fogonets, ha començat a racionar les comandes, limitant-ne les quantitats, «per garantir que hi continuï havent estoc» i que no es produeixi el temut desproveïment total. 

Fonts del sector expliquen que aquest tipus d’elements van tenir una gran demanda durant tota la pandèmia, ja que la gent va començar a preferir cuinar a l’aire lliure, però el cert és que ara el pic de vendes és molt més pronunciat, cosa que ha tensionat l’estoc. Descarten així mateix que la crisi del transport, que sí que ha afectat, per exemple, el sector de begudes espirituoses, empitjori la situació, ja que hi ha molt fabricant nacional.

Mentrestant, les ferreteries lidien com poden amb aquest incessant interès, que creuen que anirà a més. «Està sent una mica bogeria des de dijous», admet el Sergio, treballador de Ferreteria Venecia, a què arriben «molts clients amb la por de com cuinaran» si es queden sense llum. «He venut els 20 cartutxos de gas que tenia i els tres fogonets. En tinc demanats quatre o cinc més, però amb això del pont m’estan tardant a arribar». 

A la Ferreteria Chamartín, de referència al barri, pressenten un horitzó poc esperançador. «Hem parlat amb diversos proveïdors, i està passant com amb les mascaretes. Hi comença a haver desproveïment. Tarden entre 10 i 15 dies a portar-ne més», afirma l’Alberto, responsable de l’establiment. «Fixa’t, amb el que tardem normalment a vendre’ls, en aquests dies hem esgotat els deu que teníem de Campingaz. Esperem que en tornin a arribar». 

L’alta demanda no només s’està centrant en els fogonets, sinó en tot tipus d’aparells que donin alternativa als electrònics. «Tot el tema llanternes, estufes de gas i querosè i llums d’oli de gas la gent n’està comprant molts», afirmava ahir el Maxi, amo de la Ferreteria Diego de León, on encara quedaven fogonets aquest dimecres malgrat haver-ne venut més de 25 en els últims dies.

Aquest principi de desproveïment en algunes ferreteries no s’està notant encara en altres comunitats. Aquest diari va trucar a diversos establiments d’Andalusia, Catalunya i València i no hi havia problemes d’estoc, tot i que «sí que s’està notant més demanda», com admetien ahir a Ferreteria Andreu, un conegut establiment de l’Eixample. 

Notícies relacionades

Mentrestant, el Govern espanyol ha descartat rotundament la possibilitat que hi hagi una gran apagada. El problema, a priori, és el subministrament de gas. Rússia té preus alts i Algèria ha tancat un gasoducte per atacar el Marroc. Per garantir el proveïment des d’Algèria, les companyies espanyoles busquen vaixells metaners.

La possibilitat d’una apagada ha sigut recentment protagonista d’espais televisius, com el programa Horizonte de Cuatro, dirigit i presentat Iker Jiménez, on els col·laboradors del programa van advertir de les conseqüències que podria portar el temut blackout.