Covid-19

L’EMA i l’OMS adverteixen que la situació torna a ser crítica a Europa

  • L’Agència Europea del Medicament diu que la situació epidemiològica és «molt preocupant» i apressa a continuar vacunant

  • El regulador europeu podria decidir sobre l’administració de la vacuna de Pfizer en nens de 5 a 11 anys al desembre

Barcelona 13 01 2020  Reportaje de la primera vacunacion (vacuna Pzifer) en la residencia Llar Santa Anna el dia 08 01 2020 En la foto la senora Esperanza AUTOR  JORDI OTIX

Barcelona 13 01 2020 Reportaje de la primera vacunacion (vacuna Pzifer) en la residencia Llar Santa Anna el dia 08 01 2020 En la foto la senora Esperanza AUTOR JORDI OTIX / JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El ritme de contagis de coronavirus es torna a disparar a tot Europa. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com l’Agència Europea del Medicament (EMA) han alertat aquest dijous de la multiplicació de casos i la necessitat de completar la vacunació l’abans possible com a via per combatre la propagació de la Covid19. «La situació epidemiològica a Europa és molt preocupant. Hem entrat a l’hivern amb augments en la taxa d’infecció i hospitalització. És molt important que tothom estigui vacunat o completi la vacunació si només ha rebut una primera dosi» perquè «no estarem tots protegits fins que tothom estigui protegit», ha insistit el responsable d’estudis clínics de l’EMA, Fergus Sweeney.

L’exemple més visible de la negativa evolució al Vell Continent el trobem al mapa que regularment publica el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), i que s’utilitza per establir i revisar les condicions de viatge entre els estats membres. L’actualització publicada aquest dijous mostra un agreujament generalitzat de la situació i l’augment del nombre de regions en vermell o vermell fosc, les que tenen més de 500 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies. 

«Tornem a estar en l’epicentre de la pandèmia, on érem fa un any», ha lamentat des de Copenhaguen el director per Europa de l’OMS, Hans Kluge. «El ritme actual de transmissió als 53 països que formen la regió europea (Rússia inclosa) és molt preocupant. Si mantenim aquesta trajectòria podríem tenir un altre mig milió de morts per Covid-19 a la regió», ha alertat qualificant de «punt crític de rebrot» la situació actual i reivindicant, com l’EMA, l’ús de les vacunes disponibles en el mercat i l’aplicació d’altres mesures de prevenció com rentar-se les mans, l’ús de la mascareta o la distància social. 

Mentrestant, el regulador europeu continua avaluant l’ús de dosis de reforç. Fins al moment l’EMA ha donat llum verda als antídots de reforç de Pfizer/BioNTech i Moderna, per a les persones amb el sistema immunodeprimit almenys 28 dies després de rebre la segona dosi i per a la població general adulta almenys sis mesos després de completar la pauta, està en converses amb la farmacèutica AstraZeneca i espera les dades del laboratori de Janssen. La majoria dels estats membres ja han començat a administrar la dosi de reforç entre els grups de més risc i el seu ús en la població en general podria «ser el següent pas».

Nens de 5 a 11 anys

Quant a la decisió sobre l’ús de la vacuna Commirnaty de Pfizer en nens d’entre 5 i 11 anys, autoritzada aquesta setmana als Estats Units, l’EMA podria prendre una decisió el desembre. La fórmula utilitzada serà la mateixa que en els adults, tot i que la dosi serà de només un terç, 10 micrograms d’ARN missatger davant els 30 que reben els més grans de 12 anys. Un element important en l’avaluació que farà el comitè de medicaments d’ús humà de l’agenda serà l’anàlisi benefici-risc. 

Notícies relacionades

«Estem obtenint dades sobre la càrrega de la malaltia en els menors de 12 anys a la Unió Europea. Hem vist informació substancial del CDC nord-americà que mostra que, tot i que hi ha casos menys greus en nens que en adults, també passa. Hi ha nens que acaben a l’hospital, en cures intensives, que poden morir per Covid i hi ha nens afectats per la síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica, així que analitzarem tots aquests aspectes per aclarir quin és el benefici de vacunar nens d’aquesta edat», ha explicat el director de l’estratègia de vacunació de l’EM, Marco Cavaleri.

Ús del Molnupiravir

A més, l’EMA continua avaluant vuit possibles medicaments contra la Covid-19 de què cinc estan en una fase avançada i almenys tres podrien rebre llum verda abans de finals del 2022, dos fins i tot podrien rebre l’aprovat aquest novembre. Entre els tractaments sota revisió hi ha el fàrmac antiviral molnupiravir, que aquest dijous ha rebut l’aprovació del regulador del Regne Unit. Els estudis fets fins ara suggereixen que el medicament «pot reduir la capacitat del coronavirus de multiplicar-se al cos evitant l’hospitalització o la mort», ha explicat Cavaleri, que ha mostrat la disposició de l’EMA a assessorar els estats membres en cas que vulguin utilitzar el fàrmac d’emergència abans que obtingui l’autorització de comercialització.