Desenvolupada a Girona

La vacuna anti-Covid espanyola Hipra avança en els assajos en humans

  • La ministra de Ciència anuncia ajudes econòmiques a la farmacèutica

A1-114333674.jpg

A1-114333674.jpg / EPC_EXTERNAS

2
Es llegeix en minuts

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha anunciat que el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri de Ciència i Innovació ha aprovat aquest divendres una ajuda econòmica «de 15 milions» a l’empresa Hipra, amb seu a Amer (Girona) que desenvolupa la vacuna de Covid-19 que està més avançada de totes les línies obertes a Espanya.

«Amb aquesta ajuda Hipra podria passar ja a l’assaig 2-3 i començar amb assajos a més població que, molt probablement, es començaran a produir a principis de la setmana que ve», ha afirmat la ministra en declaracions als mitjans abans de clausurar la Trobada Empresarial al Pirineu, que s’ha celebrat a la Seu d’Urgell (Lleida).

La fase 2 d’un assaig clínic comprèn l’assaig en un nombre limitat de voluntaris per valorar la seva eficàcia en humans. I la fase 3 amplia el nombre fins aconseguir una mostra significativa.

Préstecs del Govern i el BEI

El projecte de la companyia catalana, segons el ministeri, és de 17 milions i l’ajuda de 15 milions serà parcialment reversible, segons fonts del ministeri. Morant ha dit d’Hipra que és una empresa líder del sector veterinari i ha afegit que «gràcies a la col·laboració publicoprivada ha fet la transformació cap a la vacuna humana».

«En aquesta batalla per aconseguir la vacuna espanyola, l’agència espanyola de regulació del medicament va aprovar a l’agost l’assaig clínic», ha explicat la ministra.

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) va concedir aquesta setmana un préstec de 45 milions d’euros a l’empresa espanyola Hipra per finançar el desenvolupament d’una nova vacuna contra la Covid-19, va informar l’entitat en un comunicat. El préstec servirà per sufragar una part de les «inversions, necessitats i activitats d’R+D de la companyia», a més de reforçar la seva capacitat de producció, va assenyalar aquest dilluns el banc.

Cadena de subministrament europea

Notícies relacionades

Així mateix, l’ajuda concedida assegurarà una cadena de subministrament europea per a la fabricació d’una vacuna comercial basada en una «tecnologia innovadora, com és la proteïna recombinant», mentre contribueix a la generació de coneixement científic d’àmbit europeu, va afegir. És el segon préstec que el banc comunitari concedeix a la farmacèutica, especialitzada en el desenvolupament de vacunes en l’àmbit de la salut animal i humana, després d’una primera operació de finançament de 35 milions atorgat el 2019 i el 2021.

La vacuna confeccionada per Hipra és la més avançada en la carrera per desenvolupar un preparat contra la Covid-19 d’origen espanyol. L’agost passat l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va autoritzar que comencessin les proves clíniques de la vacuna en persones.