La vacuna espanyola avança «molt bé»

  • La ministra de Ciència, Diana Morant, assegura que el sèrum d’Hipra podria comercialitzar-se «a principis de l’any que ve»

A1-114333674.jpg

A1-114333674.jpg / EPC_EXTERNAS

1
Es llegeix en minuts
EFE

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha assenyalat aquest diumenge que l’assaig clínic de la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la farmacèutica Hipra «està anant molt bé» i ha avançat que, si té bons resultats, podria comercialitzar-se ja «a principis de l’any que ve».

Morant ha afegit que hi ha «bastantes esperances, tant a Espanya com a Europa, que sigui una molt bona vacuna». «Si tot va bé i l’assaig té bons resultats», Hipra té capacitat per començar a produir a l’octubre i estaríem parlant de tenir una vacuna espanyola que ja «es podria comercialitzar a principis de l’any que ve».

No és només que sigui espanyola i que «per això hem de sentir-nos-en orgullosos, que també, sinó que a més serà una molt bona vacuna», ha ressenyat.

Millor logística

La ministra ha destacat que «està presentant bons resultats» i, a més, incorpora com a novetat que no necessita conservar-se a temperatures de congelació, sinó de nevera, amb la qual cosa es podria parlar d’estratègies de logística, a l’hora de transportar-la fins als centres de vacunació, diferents a les que tenim ara.

La vacuna d’Hipra és de proteïna recombinant i ha tingut en compte en el seu disseny les variants alfa i beta del coronavirus, «la delta ha sigut posterior», però l’empresa ja ha dit «moltes vegades» que no «li costaria res» recombinar amb noves variants.

Per tant, ha destacat Morant, també té aquesta característica d’anar adaptant-se, perquè «en definitiva és una recombinació de les proteïnes de cada una de les variants», i el disseny ja «contempla la incorporació de variants: pot anar-se adaptant així que vagin apareixent».

A més, és de plataforma de proteïna, cap de les que ens han injectat és de proteïna, i hi ha bastantes esperances tant a Espanya com a Europa que sigui una molt bona vacuna.

Notícies relacionades

La ministra ha recordat que Espanya va fer una aposta per les vacunes, i hi ha «moltes línies d’investigació encara obertes» en diferents fases.

Entre les més avançades ha citat la que desenvolupa l’equip dirigit per Mariano Esteban al Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), que «ara mateix està encara en la fase d’aclariments que li ha demanat l’Agència Espanyola del Medicament», abans de passar a la fase clínica.

Temes:

Vacunes