La més avançada d’Espanya

La vacuna de la catalana Hipra seria de dues dosis i amb record anual

Els assajos clínics començaran al juny a l’Hospital Clínic de Barcelona i al Trueta de Girona

Laboratorios de la empresa Hipra.

Laboratorios de la empresa Hipra. / Hipra

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte de vacuna de la farmacèutica catalana Hipra seria de dues dosis i es podria anar adaptant si apareixen noves variants, cosa que s’haurà de confirmar en els assajos clínics que començaran al juny a l’Hospital Clínic de Barcelona i al Trueta de Girona.

Així ho ha explicat en declaracions a RAC-1 Elia Torruellas, directora de Recerca i Desenvolupament d’Hipra, la farmacèutica d’Amer (Girona) que va visitar aquest divendres passat el president del Govern, Pedro Sánchez, i que té un dels projectes més avançats per disposar d’una vacuna espanyola contra la Covid aquest 2021.

Torruellas ha detallat que els assajos clínics ja començaran al juny, primer a l’Hospital Clínic de Barcelona i al Trueta de Girona, tot i que després s’aniran afegint més centres.

Si tot va bé, aquesta vacuna podria rebre l’autorització de l’Agència Europea del Medicament a finals d’aquest any i el 2022 la mateixa farmacèutica produiria 400 milions de dosis.

«Estem convençuts que podem aportar una bona vacuna per controlar l’epidèmia aquí i a tot el món», ha afirmat.

El prototip de vacuna està basat en una proteïna recombinant, un model diferent de les d’ARN missatger (Pfizer i Moderna) o adenovirus (AstraZeneca o Janssen), i això la fa «molt versàtil», apta tant per immunitzar per primera vegada com per utilitzar-la de record fins i tot d’altres tipus de vacunes.

Injecció anual de record

A l’espera de confirmació en els assajos clínics, els investigadors d’Hipra creuen que per a la primera immunització es requeririen dues dosis, i després una injecció anual de record, ha explicat Torruellas.

A més, aquest prototip de vacuna ja està dissenyada perquè «en 4 o 5 mesos» es pugui adaptar en el cas d’aparició de noves variants, per assegurar que continua sent eficaç.

Torruellas ha revelat que va ser la Moncloa qui va contactar amb Hipra per organitzar la vista del president del Govern, perquè des de fa mesos tenen una interlocució constant amb l’Agència Espanyola del Medicament i amb el Ministeri de Sanitat.

Notícies relacionades

«Confien molt en aquesta vacuna», ha remarcat la representant de la farmacèutica gironina, que ha assegurat que és la que va «més avançada» a Espanya.

Hipra compta amb més de mig segle d’experiència en el desenvolupament, producció i comercialització de vacunes per a salut animal i és la primera vegada que treballa en un immunogen per a humans.