Erupció espectacular

L’erupció del volcà de La Palma ha trencat amb els patrons marcats per la història

  • El volcà que ha emergit a Cumbre Vieja és el de «més envergadura» dels últims 600 anys a La Palma i mirar al passat dona pistes per entendre el present i futur de l’illa

L’erupció del volcà de La Palma ha trencat amb els patrons marcats per la història
2
Es llegeix en minuts

L’erupció del volcà del massís de Cumbre Vieja a La Palma és, sens dubte, la de «més impacte» que ha patit La Palma en els últims 600 anys. Ho és per la superfície arrasada per les colades de lava fins al moment (700 hectàrees), el nombre de persones mobilitzades (7.000 evacuats), l’espessor de les colades i pels abundants danys que ha generat al principal motor econòmic de l’illa, l’agricultura. Amb un futur incert respecte a la durada i a l’avaluació final dels danys, així com les seves conseqüències a mitjà termini, conèixer el passat és la clau per trobar respostes.

La història demostra que l’illa mai s’havia enfrontat a una crisi volcànica de tal calibre però, al seu torn, la resiliència mostrada pels palmers cada vegada que el magma de les entranyes de la seva terra ha trencat el paisatge. Amb el coneixement volcànic de l’illa i el monitoratge exhaustiu s’han pogut evitar víctimes mortals i els danys, de moment, se centren en les infraestructures del lloc. Ara només queda resoldre si la recuperació futura seguirà els passos de l’adaptació que els palmers han mostrat al llarg de la història.

Cap erupció, de les set que ha patit l’illa, ha estat tan ben monitoritzada com l’actual. Tampoc n’hi ha hagut cap en què la població fos «tan vulnerable» com ara. En això redunda la geògrafa de la Universitat de La Laguna (ULL), Carmen Romero. «L’àrea coberta per l’erupció actual no difereix de la que han sepultat altres volcans de les illes, però la població és molt més vulnerable que fa 100 o 200 anys». L’illa compta avui dia amb un cens de 83.458 habitants, segons les dades de l’Institut Canari d’Estadística (ISTAC).

Notícies relacionades

No obstant, el 1712, quan va patir l’erupció del Charco –la que havia arrasat més superfície fins al moment–, a l’illa hi vivien poc més de 15.000 persones. En aquell moment van abandonar casa seva vuit persones de la zona que actualment es coneix com El Remo, i tot i que la del Charco és una de les erupcions més mal narrades de La Palma, se sap que amb prou feines hi va haver danys per aquesta raó.

Tehuya, que va entrar en erupció molt abans, el 1585, compta amb una descripció molt més detallada, i fins i tot, amb dades científiques. «Es va mesurar la deformació, els sismes, el comportament i fins i tot l’emplaçament de la columna eruptiva, que va arribar fins a La Gomera i Tenerife», explica Romero. D’aquesta erupció en van sorgir els rocs fonolítics de Jedey, que avui són més coneguts com Los Campanarios.