Erupció

La nova boca del volcà de La Palma rebaixa l’activitat

  • El núvol de cendra obliga a cancel·lar totes les operacions a l’aeroport de La Palma

  • Un terratrèmol de 4,6 sacseja la zona de Mazo, el més gran des de l’inici de la crisi volcànica

La nova boca del volcà de La Palma rebaixa l’activitat
5
Es llegeix en minuts

La nova boca del volcà de La Palma, sorgida divendres a uns 300 metres al sud-est del con principal, va mantenir aquest dissabte una activitat més baixa que la que va tenir en el moment de la seva reactivació i continua expulsant només cendres. Així ho van confirmar aquest dissabte els científics, que no consideren probable que aquest nou punt eruptiu emeti magma i preveuen que, en principi, la seva activitat es basi a crear una columna de cendres, que arriba ja als 4.500 metres d’altitud. 

La portaveu científica del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), María José Blanco, no va descartar que es puguin produir nous punts eruptius al volcà de La Palma i va fer referència al fet que les males condicions meteorològiques es mantindran entre 24 i 36 hores. El núvol de cendra i diòxid de sofre es va dirigir cap al nord i nord-est de l’illa, cosa que va provocar la caiguda de cendres sobre l’aeroport de La Palma, i això va afectar la seva activitat. A causa d’aquest fet, malgrat que Aena va mantenir l’aeroport operatiu, les companyies van prendre la decisió de suspendre les 34 operacions que hi havia programades amb l’illa, al considerar que no s’hi complien les condicions de seguretat necessàries per volar. Al cancel·lar-se totes les connexions interinsulars de Binter i Canaryfly, a més dels vols amb Madrid i Barcelona i altres destinacions, la via marítima va ser ahir l’única alternativa per accedir a La Palma.

Blanco va afegir que és probable que el núvol de cendra pugui afectar també l’espai aeri comprès a La Gomera i el nord de Tenerife, a causa que es veurà aguditzat per la calima, que entelarà el cel de l’arxipèlag aquest cap de setmana. Però almenys ahir aquestes circumstàncies no van tenir cap incidència als aeroports d’aquestes dues illes, que van funcionar amb total normalitat, segons van confirmar fonts d’Aena.

Les dues aerolínies interinsulars van comunicar aquest dissabte que la paralització de l’operativa es mantindrà fins que les condicions millorin i permetin volar garantint la seguretat dels passatgers i la tripulació. Les dues companyies van atendre pels canals habituals les sol·licituds de canvis o reemborsos dels afectats, i recomanen als clients que consultin als mitjans oficials la situació actualitzada de cada vol.

A causa de la seva més baixa activitat, la nova boca, sorgida abans de les 20.00 hores de divendres, no va afectar aquest dissabte la retirada d’estris que segueixen duent a terme els veïns de les zones evacuades. Tal com va precisar Rubén Fernández, director tècnic del Pevolca, de moment no estan previstes més evacuacions, ja que el nou punt eruptiu tampoc ha afectat el reg al sud de la colada primigènia. Per això la xifra de persones que han hagut d’abandonar casa seva es manté per sobre de les 7.000, de les quals una mica més de 300 continuen refugiades a l’Hotel de Fuencaliente, mentre la resta s’han trasllat a una segona residència o a cases de familiars o amics

No obstant, Fernández va avisar que tot dependrà de si hi hagués alguna evolució «molt desfavorable» en algunes zones. Referent a això, va comentar que si en algun cas la qualitat de l’aire empitjora a nivells que puguin ser perillosos per a la població, s’ordenarà el confinament als entorns de risc. D’aquesta manera, la recomanació als veïns de les zones afectades és que surtin de casa com menys millor, especialment als que tinguin problemes respiratoris, nens i embarassades, i que quan ho facin, sigui utilitzant una mascareta FFP2.

Respecte a les colades que s’ubiquen al sud de la muntanya de La Laguna, la més pròxima s’ha canalitzat en un petit tàlveg i continua la seva marxa a una velocitat molt més lenta, i ja es troba a uns 400 metres del mar. Més al nord, on s’ha separat un dit de la colada enganxada a la muntanya de La Laguna, la lava continua avançant a un ritme també lent i ja ha engolit el camp de futbol de la localitat

«Tot aquest entorn està evacuat, així que no corre perill la integritat física de cap persona», va afegir Fernández, que va indicar que ara mateix és la zona més activa quant a l’avanç de les colades de lava. Els científics també han pogut confirmar que a la zona més pròxima al centre eruptiu s’ha revertit la deformació horitzontal acumulada.

La terra no descansa i continua tremolant a La Palma. A les 7.07 hores d’ahir l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) va localitzar un terratrèmol d’una magnitud de 4,5, que va resultar ser finalment dos sismes seguits, amb tot just dos segons de diferència, de magnitud 4,3 i 4,5, localitzats a profunditats de 37 i 34 quilòmetres. Per això el terratrèmol que es va produir la matinada passada de magnitud 4,6 mbLg i intensitat III-IV continua sent el de més valor registrat des que es va iniciar aquest procés eruptiu a La Palma.

Els científics asseguren que el més probable és que els pròxims dies es produeixin terratrèmols per sobre dels 4,5 graus, tot i que tindran lloc a molta profunditat, per sobre dels 30 quilòmetres, però continuaran sent sentits per la població.

L’erupció del volcà a La Palma, que avui compleix la quarta setmana des del seu inici, el 19 de setembre, ja ha afectat 742 hectàrees de terreny, amb una amplada màxima de la colada de 2.350 metres.

Notícies relacionades

Aquest desastre natural ha destruït totalment 1.826 edificacions i 97 més estan en perill de desaparèixer o han sigut destruïdes parcialment. Per tant, el volcà ha afectat ja 1.923 edificacions de l’illa, segons les últimes dades de Copernicus. Quant a les dades del cadastre, hi hauria un total de 1.058 immobles afectats, dels quals 854 són d’ús residencial.

L’informe del Comitè Científic del Pevolca indica que l’erupció fissural continua però amb un predomini de la fase efusiva, que s’evidencia per les emissions de colada de lava més grans i menys emissió de cendres. L’índex d’explosivitat volcànica es manté fins ara en 2, en una escala de 0 a 8.