La lluita contra la pandèmia

Tornen les abraçades a l’aeroport del Prat després del final de les restriccions d’accés

  • Familiars i amics poden des d’aquest divendres acompanyar o recollir els passatgers a les terminals

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
ACN

Telèfons mòbils gravant, pancartes, nervis i abraçades, moltes abraçades. La zona d’arribades de l’aeroport de Barcelona-el Prat ha recuperat aquest divendres escenes que eren habituals abans de la pandèmia i s’ha omplert de familiars i amics esperant passatgers, després de més d’un any de no poder fer-ho per les restriccions. Han quedat enrere els mesos en què hi havia limitacions d’accés a les terminals dels aeroports de tot Espanya, on només podien entrar els passatgers, prèvia exhibició del bitllet de vol. Visites de cap de setmana i retrobaments familiars han sigut la tònica d’aquesta primera jornada. «És excel·lent poder abraçar la persona que saps que t’està esperant a l’aterrar», deia una passatgera després de retrobar-se amb el seu germà, que l’esperava dins de la terminal.

Va ser el juliol del 2020 quan Aena va desplegar un dispositiu especial als aeroports espanyols per restringir l’accés a les instal·lacions, de manera que només podien entrar-hi treballadors de l’aeroport i passatgers. Els acompanyants s’havien de quedar a l’exterior. També aquelles persones que venien a buscar passatgers. Aquestes imatges d’aeroports semibuits ha quedat enrere aquest divendres, amb l’entrada en vigor de la lliure circulació d’acompanyants pels aeroports. Una mesura que pel Govern central és un «exemple important de tornada a la normalitat».

La zona d’arribades del Prat ha sigut on s’ha notat un canvi més substancial, amb desenes de persones esperant la sortida dels seus familiars i amics. L’única diferència amb la situació prepandèmica ha sigut l’ús de les mascaretes i la distància entre la gent, marcada amb senyals a terra. «És molt important veure tothom esperant els seus familiars just a la porta. Una cosa tan senzilla i que abans no es podia fer», assenyalava l’Héctor, que s’ha fos en una abraçada amb el seu germà Leonardo, acabat d’aterrar procedent de São Paulo. La mateixa felicitat han sentit i expressat els nombrosos passatgers i familiars que aquest divendres han acudit al Prat a recollir o acomiadar algú.

«Emocionant», «excel·lent», «especial» i «il·lusionant» han sigut els adjectius repetits sistemàticament al llarg del dia, enmig de múltiples abraçades i petons. En molts casos, s’ha tractat de retrobaments de familiars que feia anys que no es veien. «Hem viatjat durant més de 15 hores, però ha sigut un esforç que ha valgut la pena per poder abraçar la meva filla», ha explicat Edith, nouvinguda de Veneçuela.

Notícies relacionades

A la mateixa porta d’arribades, Iker i les seves dues germanes esperaven «impacients», armats amb globus de colors i un ram de flors. S’han retrobat amb la seva mare, també procedent de Veneçuela, a qui feia cinc anys que no veia. La dona ha pogut conèixer la seva neta, nascuda fa tot just uns dies.

Malgrat el canvi, a l’aeroport del Prat es manté el circuit fixat en l’últim any per accedir a la zona de sortides i arribades. Així, en el cas de la Terminal 1, si es deixa el cotxe al pàrquing, no es pot entrar directament a les instal·lacions, sinó que abans s’ha de sortir a la zona exterior. Fonts d’Aena apunten que aquest circuit es retirarà progressivament quan ho indiquin les autoritats. Així mateix, han apuntat que s’hi podria limitar l’accés d’acompanyants si es detecta perill d’aglomeracions.