Lluita sanitària per aturar el coronavirus

La vacunació contra la Covid planteja nous dilemes

Els experts recolzen combinar la campanya de la grip amb les terceres dosis

Hi ha més dubtes sobre la idoneïtat d’aquests reforços i la inoculació a infants

La vacunació contra la Covid planteja nous dilemes

Efe / Narong Sangnak

3
Es llegeix en minuts

Espanya és, després de Portugal, el país del món amb millor cobertura vacunal contra la Covid-19. Aquest procés, que ha sigut un èxit rotund al nostre país, encara no s’ha acabat, ja que es començaran a administrar terceres dosis a la població de més de 70 anys a partir del 25 d’octubre, es vacunaran els nens quan facin 12 anys i és possible que també per sota d’aquesta edat. Sorgeixen nous desafiaments logístics i també dilemes científics i ètics. Dos terços de la població mundial estan sense vacunar.

És una qüestió que no planteja cap problema científic ni ètic, i que pot estalviar costos i problemes logístics. Aquesta coincidència ha sigut avalada pel president de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Amós García Rojas, que dimecres va afirmar que «no hi ha cap problema» a administrar el mateix dia la vacuna contra la grip i la dosi de reforç contra la Covid.

L’investigador i expert en vacunes Federico Martinón, cap de Pediatria de l’Hospital de Santiago, s’ha mostrat partidari d’«aprofitar el moment» i «coadministrar» les dues vacunes. En persones grans suggereix que s’aprofiti per inocular també la vacuna del pneumococ a les que els correspon per edat.

Experts com Amós García Rojas afirmen que té sentit en població de més de 65 anys, ja que el sistema immunològic es debilita –immunosenescència–, però que no hi ha evidència científica suficient que ho recolzi en adults de menor edat. L’Agència Europea dels Medicaments (EMA) va avalar aquesta setmana el reforç per als majors de 18, però aquest organisme no emet recomanacions i deixa en mans dels països la decisió.

Notícies relacionades

Madrid va votar en contra de la tercera dosi a persones grans, ja que afirma que no està avalada per evidències científiques. Federico Martinón ha explicat que les vacunes continuen funcionant molt bé per evitar hospitalització i mort, però que s’ha constatat una caiguda en la protecció contra les formes lleus de malaltia i les infeccions asimptomàtiques. Un estudi publicat recentment en ‘The Lancet’ va constatar una reducció del 93% al 53% de l’efectivitat de la vacuna de Pfizer en la prevenció d’infeccions amb variant delta al cap de 4 mesos de la segona dosi. La protecció es va mantenir molt alta (93%) contra l’hospitalització.

Aquest declivi en la protecció contra els contagis podria ajudar a explicar els recents brots en residències de gent gran i el fet que en algunes comunitats el grup d’edat de més de de 80 anys –els primers a vacunar-se– tingui la incidència més alta després dels menors de 12, no vacunats.

El grup de vacunes de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària va assenyalar dissabte passat que els beneficis de les vacunes en menors de 12 anys semblen més elevats que els inconvenients. Segons aquests experts, vacunar a aquesta franja d’edat, a més d’incrementar l’índex de vacunació, redueix la possibilitat que els virus continuïn mutant i transmetent-se en la societat, eventualment a persones d’alt risc, com gent gran i immunodeprimits.

Segons les dades preliminars d’un estudi liderat pels científics del CSIC Saúl Ares i Susanna Manrubia, vacunar el 75% dels nens reduiria entre el 14% i el 29% de les morts de persones de més de 60 anys. Segons els seus autors, aquest estudi del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) no s’ha d’interpretar com un suport incondicional a la vacunació als menors de 12 anys, sinó com un factor més que cal tenir en compte per ajudar a prendre decisions.

Pfizer i BioNTech van demanar ahir formalment a l’Administració de Fàrmacs i Aliments (FDA) dels EUA l’autorització per a l’ús d’emergència de la seva vacuna per a infants d’entre 5 i 11 anys. S’espera que l’organisme regulador l’atorgui en la seva reunió del 26 d’octubre. La setmana passada el cirurgià general dels EUA (principal responsable de la salut pública del país), Vivek Murthy, va avançar que les vacunes per als nens d’entre 5 i 11 anys «estan ja en l’horitzó».

La majoria dels experts, com Federico Martinón, reiteren que èticament i moralment és més prioritari que les terceres dosis la vacunació dels que no n’han rebut cap, estiguin on estiguin. El microbiòleg José María Eiros ha advertit que el virus «continuarà infectant i canviant en aquells països amb pitjor accés a aquesta solució».

El ritme de vacunació ha caigut un 90% a tot Espanya i han tancat els vacunòdroms massius. El Ministeri de Sanitat centralitzarà la distribució de les vacunes per evitar casos com el de Catalunya, on van caducar-ne gairebé 70.000 dosis.