Evasió de capital

Els ‘papers de Pandora’ vinculen Santiago Calatrava amb paradisos fiscals

L’arquitecte hauria utilitzat diverses companyies amb seus a les illes Verges, les illes Caiman i a Delaware

L’arquitecte Santiago Calatrava, el 22 de juny passat, a Rio de Janeiro.

L’arquitecte Santiago Calatrava, el 22 de juny passat, a Rio de Janeiro. / MARCELO SAYAO (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Els ‘papers de Pandora’, la macroinvestigació periodística que està destapant per tot el món casos de riquesa oculta i d’evasió d’impostos, continua deixant noms il·lustres en els seus escrits. L’últim, el de l’arquitecte valencià Santiago Calatrava, el qual –segons van revelar ahir a la nit ‘El País’ i La Sexta– va utilitzar un entramat de companyies en diversos paradisos fiscals (les illes Caiman, les illes Verges britàniques i l’estat nord-americà de Delaware) per ubicar les seves companyies.

En concret, utilitzant com a nexe d’unió l’empresa Anchorgate Management Limited –una firma establerta a les illes Verges de la qual Calatrava i la seva dona van ser designats directors el 2013, segons documents interns de Trident Trust, una de les corporacions a través de les quals han sortit a la llum les informacions– l’arquitecte (amb passaport suís i amb residència al país helvètic des de fa anys) va poder reorganitzar el seu entramat societari, que també tenia vincles amb dues companyies més al territori d’ultramar britànic, així com una a l’estat nord-americà i una altra empresa ubicada a les illes Caiman.

Notícies relacionades

En el cas de les dues firmes a les illes Verges, segons revela el rotatiu espanyol, una estava enfocada a Qatar i tenia com a finalitat «invertir en accions i títols». L’altra, per la seva banda, mirava d’obtenir «obres d’art dels Estats Units».

Des del 2013

L’inici de tot aquest procés societari en paradisos fiscals –que malgrat tot són legals–, es va produir el 2013, quan havia passat menys d’un any des que Calatrava va ser imputat, tot i que el 2014 se li van retirar els càrrecs, en el cas Palma Arena, vinculat al PP de les Balears. A més, el 2014 també va ser demandat per la Generalitat Valenciana a causa de la impossibilitat de reparar la coberta del Palau de les Arts. Segons van explicar ‘El País’ i La Sexta, l’advocat de l’arquitecte va remarcar als dos mitjans que totes les activitats i oficines de l’arquitecte «compleixen amb les lleis, normes i regulacions en què estan situats».