Des de divendres de matinada

El TSJC recolza el certificat Covid per entrar a les discoteques de Catalunya

  • El tribunal considera que la mesura és necessària, proporcional i no vulnera greument drets fonamentals

El TSJC recolza el certificat Covid per entrar a les discoteques de Catalunya

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat aquest dijous la decisió del Govern d’exigir el passaport Covid per poder entrar en discoteques. Amb aquesta decisió, l’oci nocturn té ja el vistiplau per poder reobrir en interiors a partir d’aquest divendres a la matinada. El TSJC considera que el passaport Covid és una mesura «idònia, necessària i proporcional» per poder reobrir un sector econòmic molt perjudicat per la pandèmia –les discoteques feia més de 18 mesos que estaven tancades–. Així mateix, el tribunal opina que la mesura no vulnera greument els drets fonamentals dels usuaris. En la seva resolució, el tribunal també ha tingut en compte la millora de les dades epidemiològiques de la pandèmia a Catalunya, especialment als sectors més joves.

Document

En una interlocutòria, la sala contenciosa administrativa del TSJC ha decidit donar suport a la proposta del Govern, a què també s’ha mostrat favorable la fiscalia, i autoritza exigir el certificat Covid –que acredita la pauta de vacunació completa– per accedir als establiments d’oci nocturn en interiors, o bé una prova diagnòstica negativa.

L’alt tribunal català ha decidit recolzar el certificat Covid al considerar que possibilita la reobertura de molts establiments que han estat tancats durant mesos amb la «mínima restricció de drets» que suposa «la mostra de documentació exigida i la protecció de béns jurídics com la salut individual i col·lectiva i la vida». A més, assenyala la sala, es tracta d’un instrument «idoni» per a «la lluita contra la propagació del virus, en un entorn que, per la seva configuració arquitectònica, associació a la interacció social, dificultat de mantenir la distància social amb mascareta, etc., pot generar un risc més gran de contagi per la relaxació d’algunes cauteles».

La interlocutòria, que es fa ressò de la resolució del Tribunal Suprem que el setembre passat va avalar l’ús d’aquesta eina en locals d’oci i restauració de Galícia –prèviament rebutjada pel Tribunal Superior de Justícia d’aquesta comunitat–, també la considera «necessària», atesa la incidència actual de la Covid-19 a Catalunya, que segueix estable però amb gairebé mil contagis diaris.

«L’Informe de l’Agència de la Salut Pública de Catalunya mostra millores importants, esperançadores, en l’evolució del control de la pandèmia, però es considera que encara apareix completament necessària i justificada l’adopció de mesures que permetin la lluita eficaç contra la propagació», assenyala la interlocutòria.

Aval previ de la fiscalia

La sala ha optat per avalar el passaport Covid després que la Fiscalia Superior de Catalunya s’hagi mostrat favorable a aquesta mesura, ja que considera que és «idònia i necessària» i no suposa una «limitació de drets fonamentals», perquè «no és general a tots els establiments ni obliga a tots els ciutadans», sinó que s’adreça exclusivament als qui volen accedir a aquests locals.

Després de l’aval de la justícia, l’oci nocturn es convertirà en el primer sector de Catalunya que utilitza aquest instrument, que es fa servir des de fa mesos per poder viatjar, i que ja està avalat en altres comunitats autònomes com Galícia i les Balears.

Amb la llum verda del TSJC, els usuaris podran entrar als establiments d’oci nocturn en interiors –fins ara només estan autoritzades les terrasses– amb el certificat Covid, disponible al portal La Meva Salut per als qui compten amb la pauta de vacunació completa, i que hauran d’acompanyar del document d’identitat.

Notícies relacionades

En cas de no tenir la vacuna contra el coronavirus posada també s’hi podrà accedir presentant una prova PCR realitzada en un centre homologat no més de 72 hores abans o un test d’antígens fet en les últimes 48 hores, que seran validats, igual com el certificat Covid, a l’entrada al local. Seran els responsables de les discoteques i sales de ball –i no els usuaris– els que disposaran de l’aplicació desenvolupada pel Govern per comprovar la validesa de la documentació presentada.

Les discoteques reobriran amb el 70% de l’aforament permès, l’ús obligatori de mascareta excepte per beure, pista de ball i les mateixes limitacions horàries anteriors a la pandèmia, és a dir, fins a les 6 de la matinada els divendres, dissabtes i les vigílies de dia festiu, i fins a les 5 hores de diumenge a dijous.