Eina de probabilitat

Barcelona té el primer mapa que prediu el risc de picada d’un mosquit tigre

El risc de ‘trobada’ entre mosquits i persones es calcula amb un model matemàtic

Barcelona té el primer mapa que prediu el risc de picada d’un mosquit tigre

#MOSQUITOALERTBCN

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’equip del projecte #MosquitoAlertBCN, en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha desenvolupat el primer mapa del món que prediu el risc diari que et pugui picar un mosquit tigre a la capital catalana. Es tracta d’un mapa digital que informa en temps real i en una escala de 20 metres de la probabilitat que un mosquit i una persona es trobin o interaccionin aquell dia, una probabilitat que mesura en una escala del 0 a l’1.

L’eina, que també fa una predicció d’aquest risc a set dies vista, s’ha creat en un projecte de recerca liderat pel CREAF, amb la participació de la UPF, l’empresa IRIDEON i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i amb el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona i de La Caixa.

Informació de diverses fonts

El risc de ‘trobada’ entre mosquits i persones es calcula amb un model matemàtic que es nodreix de dades de mosquit tigre obtingudes de diferents fonts en temps real.

D’una banda, la informació obtinguda a través de Mosquito Alert, que permet des de fa anys que qualsevol persona notifiqui les observacions del mosquit en la seva aplicació, i de l’altra, les dades obtingudes a partir de la xarxa de trampes intel·ligents i trampes tradicionals distribuïdes per la ciutat que gestiona l’ASPB.

Tipus de paisatge urbà

El model precisa el risc incorporant altres factors que afavoreixen que un mosquit i una persona es trobin: el tipus de paisatge urbà a Barcelona, dades sociodemogràfiques de densitat de població i poder adquisitiu, i dades climàtiques, com temperatura, humitat relativa i vent, que condicionen l’activitat dels mosquits.

«El mapa indica el risc d’interacció entre persones i mosquits tigre també tenint en compte dades sociodemogràfiques perquè pot donar-se el cas, per exemple, que en un lloc hi pugui haver molts mosquits, però si la densitat de població és molt baixa, el risc de trobades serà baix, com passa a Vallvidrera o a la zona industrial del port de Barcelona», ha aclarit John Palmer, investigador de la Universitat Pompeu Fabra i codirector de Mosquito Alert.

A temps real

L’investigador del CREAF i del CESIC, Frederic Bartomeus, codirector de Mosquito Alert, ha destacat que es tracta d’un sistema de predicció a temps real del risc de mosquit tigre únic al món «que permet anticipar-se i actuar de forma molt més dinàmica i efectiva en punts calents d’activitat de mosquits».

El mapa encara està en fase de prova, però ja s’entreveu com «un model predictiu per millorar el programa de vigilància i control de vectors que portem a terme des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)», ha dit Tomás Montalvo, responsable del Programa de vigilància i control de mosquits de Barcelona.

L’equip està treballant per implementar el mapa en un àmbit geogràfic més gran que arribi en una primera fase a tot Catalunya i, més endavant, a tot Espanya. La idea és exportar aquest sistema a altres ciutats del món i convertir el mapa en una eina útil en la gestió del mosquit tigre, segons els seus promotors.

Trampes intel·ligents

A més de les dades de ciència ciutadana, el mapa es nodreix de la informació obtinguda amb trampes intel·ligents, que són trampes professionals tradicionals, connectades a través d’Internet i equipades amb un sensor que mitjançant intel·ligència artificial identifica l’espècie que ha capturat, el sexe i l’edat.

«Les dades de la trampa són enviades a l’ASPB i a Mosquito Alert en intervals de 15 minuts, gairebé en temps real», ha dit Joao Encarnação, tècnic de l’empresa IRIDEON que gestiona aquestes trampes intel·ligents.

També utilitzen dades de trampes tradicionals, que ofereixen dades setmanals i que necessiten que un tècnic revisi i analitzi al laboratori els mosquits capturats.

Actualment, a la ciutat de Barcelona hi ha una xarxa de 22 trampes tradicionals en espais públics que gestiona l’ASPB i una petita xarxa de trampes que gestiona un grup de voluntaris a casa seva.

Valors baixos

L’índex de risc va de 0 a 1, en què 1 és el valor més alt i el risc estimat en els últims quatre anys mostra que la ciutat de Barcelona té, en conjunt, un risc baix que sovint no supera valors de 0,15, tot i que en alguns districtes o zones es poden arribar a valors de 0,2 en moments concrets de l’any, i variar molt d’un any a altre.

Aquest any, per les condicions meteorològiques i les poques pluges que hi ha hagut a primavera i principis d’estiu, els valors s’han mantingut baixos a tota la ciutat.

Notícies relacionades

Per a la setmana que queda, el risc al conjunt de la ciutat de Barcelona presenta valors baixos.

Segons les dades recopilades des del 2018, l’Eixample, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi són els districtes amb els valors més alts. Per accedir al mapa s’ha d’enllaçar amb aquesta web.

Temes:

Mosquit tigre