Illes Fèroe

La matança de 1.400 dofins tenyeix de sang el mar del Nord

  • Els ecologistes qualifiquen el ‘grind’ de «pràctica bàrbara», però les autoritats afirmen que és un sistema de caça sostenible

1
Es llegeix en minuts

Matança animal a les illes Fèroe. Més de 1.400 dofins van ser matats un sol dia durant una caça tradicional que se celebrava aquest dimarts al país. El ‘grind’ o ‘grindadrap’, una tradició ancestral a les illes Fèroe, territori autònom danès al mar del Nord, consisteix a envoltar-los, acorralar amb barcos un banc de petits cetacis en una badia. Així estan a l’abast de pescadors que s’han quedat a terra i que els maten amb ganivets.

«No hi ha dubte que la caça de cetacis a les illes Fèroe és un espectacle dramàtic per a aquells poc acostumats a caçar i a matar mamífers. No obstant, aquestes caceres estan ben organitzades i totalment regulades», va declarar a l’AFP un portaveu del govern local.

Solen ser balenes pilot, també anomenades calderons, però diumenge van ser 1.423 dofins de flancs blancs, la caça dels quals també està autoritzada. Va tenir lloc en un fiord a prop de Skala, al centre de l’arxipèlag. «No tenim tradició de caçar aquests mamífers, n’hi sol haver uns quants en la caça, però no en solem matar a tants», va explicar un periodista de la televisió pública local KVF, Hallur av Rana. Segons ell, mai s’havia realitzat una captura de tal magnitud a l’arxipèlag.

Notícies relacionades

Les fotos en què es veuen més de mil cetacis ensangonats a la platja han generat moltes crítiques. «Sembla bastant extrem i va caldre temps per matar-los a tots quan generalment és bastant ràpid», va afegir el periodista, que afirma que el 53% de la població de l’arxipèlag s’oposa a la pesca d’aquesta espècie.

L’oenagé ecologista Sea Sheperd considera el ‘grind’ una «pràctica bàrbara», però les autoritats de les illes Fèroe afirmen que és un sistema de caça sostenible. El producte d’aquesta pesca no es comercialitza, sinó que se n’utilitza la carn.