Foc devastador

L’incendi de Sierra Bermeja es mou cap al nord i obliga a evacuar sis municipis

  • Les cendres de l’incendi han generat un nou front que ha obligat a evacuar els veïns de Genalguacil, Jubrique, Faraján, Pujerra, Júzcar i Alpandeire

  • L’incendi es desplaça cap al nord i els veïns d’Estepona i Benahavís ja poden tornar a casa

 

6
Es llegeix en minuts

És potser la millor notícia del dia. Els veïns de les urbanitzacions de Forrest Hill i Las Abejeras, a Estepona, així com la de Montemayor, a Benahavís, ja compten amb l’autorització per tornar a casa seva.

Són gairebé un miler de desplaçats que podran tornar a casa gràcies al fet que l’incendi de Sierra Bermeja s’ha desplaçat cap al nord, cosa que permet un refredament de la zona sud. A hores d’ara ja hi ha més de 7.400 hectàrees afectades en un perímetre de 85 quilòmetres.

El director del Centre Operatiu Regional de l’Infoca, Juan Sánchez, ha assegurat que aquesta tornada ja ha rebut el vistiplau de la Direcció d’Extinció, així que tant Protecció Civil com els Bombers de la Diputació de Màlaga acompanyaran els veïns.

Controls d’accés

«Hi haurà controls d’accés, els acompanyaran i començarem a donar entrada d’una manera controlada però immediata», ha explicat Juan Sánchez, que preveu que aquest retorn sigui «imminent».

No obstant, els residents de Jubrique, Genalguacil, Faraján, Pujerra i Alpandeire es mantenen encara a l’espera d’aquesta notificació que els asseguri una tornada segura a casa. De moment, continuen ressituats en diferents punts dels municipis d’Algatocín i Ronda.

La direcció operativa del pla Infoca va decidir pràcticament de matinada el desallotjament, primer de Jubrique i Genalguacil, i després, dels altres quatre pobles de la vall del Genal a causa de la presència de material incandescent i de cendres procedents de l’espès núvol de fum que està creant aquest incendi forestal, i que van generar un nou incendi entre ahir a la nit i en les primeres hores d’aquest diumenge tal com ha informat Alejandro García, director d’extinció de l’Infoca.

600 professionals treballant-hi

«Els fronts s’han succionat i s’han unit [...] estem parlant d’una potència i una força inusitades per als incendis que estem acostumats a veure al nostre país», ha assegurat el responsable de l’Infoca. Així doncs, per terra hi ha més de 365 efectius i 25 vehicles pesants i per aire, un total de 41 aeronaus. Un total de 617 professionals estan actuant aquest diumenge en l’incendi de Sierra Bermeja.

En el primer, a Jubrique, que ha començat a les cinc de la matinada, hi han intervingut personal de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i del 061, amb el recolzament dels equips de Protecció Civil de Yunquera, Ronda, Algatocín, Moclinejo, Antequera, Teba i Canillas de Aceituno. Autobusos i tres vehicles adaptats amb una desena de places per a persones amb mobilitat reduïda estan participant en un desallotjament «anticipat, controlat i amb les màximes mesures de seguretat», segons assegura el 112 en un tuit de primera hora del matí.

Aquests desplaçats s’han sumat als 1.070 que s’han mantingut fora de casa seva de les zones de Forest Hill i Abejeras (750 persones), l’entorn de vivendes disseminades de Peñas Blancas a la carretera MA-8301 (37), Charca de la Extranjera (12), Huerta Padrón (60), riu Castor (5), Charca de las Nutrias (5), riu Velerín (65) i zona dels Quiñones (40) a Estepona, així com de la urbanització Montemayor a Benahavís (80) i zona del Charco Azul (16) a Jubrique, s’hi sumen 300 evacuats del nucli principal d’aquest municipi i 4 de la zona de La Monarda, 308 a Pujerra, 214 de Júzcar, 263 d’Alpandeire, 261 de Faraján i 250 de Genalguacil per a un total de 2.670 persones desallotjades de casa seva a causa de l’incendi.

Atenció psicològica

L’alcalde de Jubrique, Alberto Jesús Benítez, ha manifestat en declaracions a Efe que, malgrat els nervis de la situació, la gent ha sigut molt ordenada i tothom ha mantingut la calma gràcies també a les forces actuants. «Els veïns han pogut també emportar-se les mascotes», ha afegit el regidor, que ha volgut enviar un missatge a tots els habitants, ja que, tot i que el poble és buit, «està protegit» pels efectius de l’Infoca i tot el personal que està treballant en l’extinció.

Quant al de Genalguacil, decretat poc abans de les deu del matí, hi han intervingut la Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policia Autonòmica, el 061, el Consorci Provincial de Bombers, Protecció Civil i la Creu Roja. Els 393 veïns han sigut traslladats al municipi de Ronda. En aquest desallotjament també s’ha comptat amb autobusos i vehicles adaptats amb més d’una desena de places per a persones de mobilitat reduïda.

D’altra banda, s’ha activat al Grup d’Intervenció Psicològica en Emergències i Desastres (GIPED) de l’Escola de Psicòlegs d’Andalusia Oriental.

Reallotjats a Algatocín i Ronda

Els evacuats s’han traslladat a diferents punts d’alberg a Algatocín, seguint una ruta prioritària amb el control, seguretat i vigilància de la Guàrdia Civil de Trànsit, per la carretera MA-8305.

La cooperativa municipal d’Algatocín, amb serveis i una àrea de 4.000 metres quadrats, s’ha establert com el punt de reunió per a la filiació de les persones desplaçades. Es compta, així mateix, amb altres emplaçaments com el Saló de la Joventut amb capacitat per a 70 persones, la Nave de los Hoyos (50), el gimnàs municipal (20), el Poliesportiu (20), l’escola d’adults (20), la llar del jubilat (20), el local jove (20) i la biblioteca municipal (30).

D’altra banda, els veïns de Genalguacil estan sent ressituats al Pavelló Esportiu San Francisco de Ronda.

Quant als residents de Faraján, Pujerra, Júzcar, Alpandeire i Pujerra, s’han allotjat al poliesportiu El Fuerte de Ronda.

Des del Lloc de Comandament Avançat s’ha sol·licitat a l’Equip de Resposta Immediata de la Creu Roja el desplegament de 900 llits, que es distribuiran entre els diferents albergs, la mateixa quantitat de kits de lavabo i anti-Covid, a més de l’avituallament per als allotjats.

Desallotjaments durant la nit

A més, durant la matinada de dissabte a diumenge 16 persones més van ser evacuades de la zona de Charco Azul, precisament a Jubrique, sumant ja la xifra de 1.070 de desallotjats, la majoria d’ells d’Estepona.

Durant la nit, s’ha continuat la lluita contra les flames amb la participació de 350 professionals, 20 vehicles pesants d’extinció i tres màquines pesades, a l’espera que durant aquest matí s’hi incorporin diverses desenes de mitjans aeris (41, com en la jornada de dissabte).

Les últimes estimacions ascendeixen a 6.000 les hectàrees afectades i apunten que bona part dels 40 quilòmetres de perímetre de les flames ja s’han donat per estabilitzats. Dissabte a la nit quedaven quatre zones que preocupen l’Infoca per l’activitat del foc, i per això aquesta matinada han continuat les tasques.

Carreteres

De les carreteres de la zona, hi ha sis vies tallades al trànsit: la MA-7307 d’Alpandeire, del quilòmetre 0 al 8; la MA-7306 des del quilòmetre 0 a Parauta al quilòmetre 5 a Cartajima; la MA-3801 des del quilòmetre 3,5 a Estepona al 32 a Jubrique; la MA 8302 en el quilòmetre 15 a Genalguacil; la MA-8304 del quilòmetre 0 al 5 a Genalguacil i, finalment, la MA-8305 des del quilòmetre 0 a Algatocín al 12 a Jubrique.

Foc des de dimecres

Notícies relacionades

L’incendi de Sierra Bermeja es declarava dimecres a la nit amb dos focus inicials ubicats a Jubrique i Genalguacil, però el fort vent l’empenyia de manera constant cap a Estepona, provocant durant la primera matinada talls de carretera i els primers desallotjaments.

Amb ja més de mil persones desallotjades i la desgraciada notícia de la mort d’un bomber d’Almeria que col·laborava en els treballs d’extinció, aquest incendi de sisena generació i que, segons les primeres investigacions sembla haver sigut provocat, segueix de moment sense estar controlat, tot i que la direcció de l’Infoca parla d’avenç i de «prudent i lenta millora» des de la jornada de dissabte, quan les condicions climatològiques van donar certa treva als equips a la zona.