«Indicis bastant clars»

Les investigacions apunten que l’incendi de Màlaga va ser intencionat

El president de la Junta avisa que, si es confirmen les primeres investigacions, es donarà «caça als assassins» que van provocar el foc que va causar la mort d’un bomber

Les investigacions apunten que l’incendi de Màlaga va ser intencionat

Alex Zea

4
Es llegeix en minuts

Tot apunta que va ser intencionat. Les flames que van alertar els veïns de Genalguacil i Jubrique dimecres i que es van estendre fins a Estepona i Benahavís, i que van provocar la mort d’un bomber, probablement van ser provocades, segons ha anunciat la consellera de Desenvolupament Sostenible, Carmen Crespo.

«Per les dades que tenim en aquest moment, amb absència de tempestes, a més el lloc específic, amb uns punts que no induïen a res més... tot indica que l’incendi ha sigut intencionat», ha esgrimit la consellera. Sota aquesta premissa continuen investigant la brigada contra incendis dels agents de medi ambient i també els cossos i forces de seguretat de l’Estat.

‘Casualitats’

Per la seva banda, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha confirmat aquest que hi ha «indicis bastant clars» que el «gravíssim» incendi forestal «pot ser provocat», i ha avisat que, si és així, «es caçarà els assassins» que l’hagin pogut causar. Així ho ha assegurat el president de la Junta a preguntes dels periodistes durant la seva participació en l’acte d’inauguració de la nova escola d’educació infantil i primària Al-Ándalus d’Utrera (Sevilla), després del qual es desplaçarà a la zona de l’incendi.

El president de la Junta ha enumerat les ‘casualitats’ que giren al voltant de l’origen de les flames, com el fet que comencés de nit, «quan els mitjans aeris no poden accedir» al lloc, que passés «en una zona escarpada, per la qual cosa no podem enviar les autobombes» i «curiosament» unes hores abans d’una jornada en què «sabien perfectament que hi havia d’haver ratxes de vent de llevant per sobre dels 45 quilòmetres per hora».

1.004 persones desallotjades

No obstant, ha puntualitzat que «encara queda que es faci la investigació» de les causes del foc, per la qual cosa ha demanat «a tots els cossos policials» que es posin «tots els recursos al nostre abast», i ha advertit que, si la policia i la Guàrdia Civil confirmen «definitivament que l’incendi ha sigut intencionat, caçarem aquests assassins, amb tots els mitjans que tenim a disposició».

«Que es trobi les persones perquè el que ha passat no és de justícia i, sens dubte, les conseqüències, fonamentalment per les vides humanes, però també el medi natural i les persones desallotjades, que en aquest moment són 1.004, a qui demanem una mica de paciència», ha demanat Carmen Crespo.

De la mateixa manera, el president andalús ha apel·lat a la «col·laboració» ciutadana davant «aquest incendi i qualsevol altre que es pugui produir», perquè aportin informació sobre «qualsevol actitud sospitosa» que puguin veure de «persones que s’endinsen en zones boscoses», o demostrin «una actitud estranya». «Tot el que es pugui aportar de dades em sembla bé», ha dit Juanma Moreno.

Dos focs simultanis

L’incendi de Sierra Bermeja va començar dimecres a la nit, quan el servei d’emergències 112 va arribar a rebre fins a 140 trucades alertant de la presència de flames a Genalguacil i Jubrique, dos municipis limítrofs de la vall del Genal. El foc es van generar en dos focus simultanis, de manera que l’Infoca va haver de coordinar una doble intervenció pràcticament paral·lela. Ja ahir la consellera de Desenvolupament Sostenible deia que aquesta circumstància «cridava molt l’atenció» i s’estudiava la possibilitat que hi hagués intencionalitat.

L’alcalde de Jubrique, Alberto Jesús Benítez, va ser més contundent al posar aquesta opció sobre la taula, ja que en els incendis anteriors patits al poble «la mà de l’home ha estat pel mig».

3.600 hectàrees afectades

El foc ja ha arribat a un perímetre de 3.600 hectàrees, tot i que es manté l’esperança que al seu interior hi hagi «calbes» o buits que s’hagin deslliurat de la crema, per la qual cosa el total de la superfície afectada podria ser menor.

A més, ahir un bomber forestal de 44 anys va morir mentre era de servei en la lluita contra l’incendi que es desenvolupava ben entrada la nit, un succés tràgic que ha minat els ànims dins el dispositiu d’extinció.

Notícies relacionades

«Afectats encara, amb el cap i el cor bolcats en ell, els treballs de la nit en l’incendi forestal de Jubrique s’han centrat a contenir-lo a la carretera que puja d’Estepona a Peñas Blancas amb foc tècnic i mantenir continguda la zona de Jubrique i Genalguacil», difonia l’Infoca en un missatge a les xarxes socials.

«Estem orgullosos d’ells i, sens dubte, intentant apujar l’ànim perquè imaginin-se vostès el que va ser per a nosaltres el dia d’ahir», ha manifestat Crespo. «Aprofitarem aquest matí amb els mitjans aeris, aprofitarem que no tenim tant vent. A partir de migdia que canvia i puja el vent tenim una dificultat que se’ns tornar a plantejar, igual com el dia d’ahir».