Focs

Juanma Moreno confirma que l’incendi de Màlaga va ser intencionat

  • El president de la Junta d’Andalusia descarta que es torni a produir algun nou pirocúmul

Juanma Moreno confirma que l’incendi de Màlaga va ser intencionat

L.O.

3
Es llegeix en minuts

El mètode utilitzat per provocar l’incendi de Sierra Bermeja va ser el mateix en els dos punts d’origen trobats. Així ho ha traslladat la Brigada Contra Incendis Forestals, que assegura que en aquests dos focus s’ha trobat un munt de fullaraca i una pinya, presumptament encesa amb un encenedor. D’aquesta manera, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha assenyalat que «tot apunta que va ser intencionat, a l’espera que la investigació ho confirmi de manera definitiva».

Mentrestant, l’operatiu desplegat a l’incendi de Sierra Bermeja no cessa. Els efectius del pla Infoca continuen treballant per terra i aire amb l’objectiu d’aconseguir controlar l’avenç de les flames. De moment, les condicions han sigut més favorables durant les primeres hores d’aquest tercer dia i, des d’aquest matí, 41 aeronaus estan mobilitzades per combatre el foc.

El Comitè d’Operacions del pla Infoca s’ha reunit el matí d’aquest dissabte i ha afirmat que, de moment, «no es preveuen mesures excepcionals de Protecció Civil o nous desallotjaments», a més de les 1.054 persones d’Estepona i Benahavís ja evacuades. Durant la nit han hagut de ser desallotjades 40 persones més d’una desena de vivendes a Estepona, per a les quals estan habilitats dos albergs provisionals situats a la zona de Forest Hill, a Peñas Blancas, i a la zona de Montemayor, a Benahavís.

5.000 hectàrees

Segons les últimes dades, el foc ha arrasat ja amb unes 5.000 hectàrees. Després d’assistir a la reunió tècnica d’avaluació i actualització de l’incendi, Moreno ha assenyalat que les condicions meteorològiques d’aquesta nit «han permès atacar el flanc dret i que els operatius hagin pogut desenvolupar una operació que estableixen per salvar de possibles situacions de risc i, per tant, d’un augment del mateix incendi».

El president de l’Executiu andalús ha descartat la possibilitat que, durant el dia d’avui, es torni a produir algun pirocúmul com el que va mantenir en suspens tota la província durant el dia d’ahir. «És una notícia positiva que ens dona motius per ser una mica més optimistes i continuar treballant amb tota intensitat per fer possible que aquest incendi acabi el més aviat possible».

Durant la seva intervenció, Moreno ha volgut adreçar-se directament als autors d’aquesta tragèdia forestal: «Si m’estan escoltant, que no dormin tranquils perquè els agafarem i es posaran en mans de la justícia». El que cal fer primer, però, és «controlar i apagar un incendi d’aquesta magnitud en aquesta zona tan valorada i estimada per a la província».

Per ara, la Junta d’Andalusia ha assegurat que el Pinsapar d’Estepona no s’ha vist afectat per les flames i indica que els dispositius d’Infoca «estan fent treballs específics de protecció d’aquesta valuosíssima zona natural de la nostra província».

El subdelegat del Govern, Javier Salas, també ha volgut traslladar la seva condemna per aquests actes i ha assegurat que «se’n trobarà el responsable i en pagarà les conseqüències». Salas ha indicat que els mitjans i forces de seguretat de l’Estat estan ja investigant l’origen de l’incendi: «Crec que el prudent és no comentar res de la investigació perquè aquesta arribi a bon terme i tingui èxit».

500 bombers

Notícies relacionades

El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Màlaga dona suport als més de 500 bombers forestals que estan desenvolupant les tasques d’extinció per terra a la zona de Peñas Blancas, Genalguacil i disseminats d’Estepona amb la dotació de 21 efectius, sis autobombes i una unitat de comandament. A més, el Sistema d’Emergències 112 indica que un equip sanitari del 061 treballa en l’operatiu per atendre qualsevol necessitat sanitària.

De la mateixa manera, agrupacions de voluntariat de Protecció Civil d’Estepona, Ronda i Algatocín estan col·laborant amb el dispositiu en el marc dels plans d’emergència desenvolupant tasques de recolzament logístic.