La pandèmia a Catalunya

El TSJC rebutja la nova proposta de toc de queda del Govern

  • El tribunal la veu «innecessària i desproporcionada» i limita la restricció a 19 municipis

  • L’Executiu demanava ampliar la xifra de poblacions i que entre aquestes estigués Barcelona

Ambiente en las Fiestas de Gràcias, tras el findel toque de queda.

Ambiente en las Fiestas de Gràcias, tras el findel toque de queda. / JORDI OTIX (EPC)

2
Es llegeix en minuts

Nou revés al Govern. Aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la nova proposta de toc de queda que li va presentar l’Executiu català després que el tribunal li tombés la sol·licitud inicial. El tribunal veu la proposta «innecessària i desproporcionada» i manté el criteri que va avalar i que limita el toc de queda a 19 municipis catalans.

El tribunal argumenta en la seva resolució que de «les mateixes dades de l’Administració sol·licitadora es desprèn que part dels municipis de més de 20.000 habitants per als quals s’interessa el toc de queda no arriben a l’índex IA7>125 en la data de la sol·licitud, de manera que segons les seves mateixes premisses el toc de queda que per a aquests municipis, no obstant, sol·licita, resultaria encara més innecessari i desproporcionat».

En la seva resolució, el TSCJ aborda el tema de les interaccions socials, disparades aquest primer cap de setmana sense toc de queda, i apunta que el control d’aquest aspecte «no és una mesura que hagi de ser autoritzada per jutjats i tribunals» i considera que el fet que la policia pugui vigilar aquestes interaccions «justifica que la restricció que implica el toc de queda als drets fonamentals no resulta indispensable». «Per aconseguir fer respectar les mesures de distància social i ús de mascareta, l’Administració disposa de mitjans igualment efectius i menys lesius als drets fonamentals i llibertats públiques», afirma.

Notícies relacionades

Ara el Govern demana mantenir el toc de queda a municipis de 20.000 habitants (no als de més de 5.000) amb una incidència de més de 125 casos per 100.000 habitants en els últims set dies. Si el TSJC accepta aquesta proposta, a la llista de 19 localitats sobre les quals el TSJC permetia el toc de queda (totes amb més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada de 250 casos) s’afegirien 43 ciutats més, entre aquestes Barcelona i gran part de l’àrea metropolitana, a més de les capitals de província i poblacions com Sabadell, Terrassa, Mataró, Figueres, Reus i Vic.

Sobre el tribunal no ha pesat gens el viscut aquest cap de setmana en alguns municipis de Catalunya, començant per Barcelona, on des que va decaure el toc de queda s’han repetit concentracions massives, sense distància de seguretat ni mascaretes, especialment al barri de Gràcia, que celebrava la seva festa major.