Twitter vol que usuaris reportin missatges «enganyosos»

Twitter vol que usuaris reportin missatges «enganyosos»
1
Es llegeix en minuts
France Presse

Twitter ha anunciat que prova una nova eina per permetre als usuaris assenyalar continguts que potencialment són de desinformació, un fenomen que va esclatar durant la pandèmia. «Estem provant una funció que els permet assenyalar els tuits que semblen enganyosos», va indicar la xarxa social en el seu compte dedicat a la seguretat.

Un grapat d’usuaris als Estats Units, Corea del Sud i Austràlia pot des d’ara seleccionar l’opció «és enganyós» després d’haver fet clic sobre «assenyalar el tuit». Podran després triar entre les categories de «salut», «política» i «d’altres».

«Avaluarem si és una estratègia eficaç, així que començarem a petita escala», va precisar l’empresa basada a San Francisco. «No reaccionarem ni podrem respondre a cada un dels reports durant aquesta experiència, però les seves contribucions ens ajudaran a identificar tendències per millorar la velocitat i escala del nostre treball sobre la desinformació».

Twitter, com Facebook i YouTube reben regularment retrets per no lluitar prou contra la desinformació. Però Twitter no té els mateixos recursos que els seus veïns de Silicon Valley i explora, per tant, tècniques menys costoses que reclutar exèrcits de moderadors.

Campanya electoral i pandèmia

Amb els anys, i sobretot durant la campanya electoral nord-americana i la pandèmia, la xarxa social va endurir les seves regles. Des del mes de març, per exemple, els usuaris poden ser vetats després de cinc amonestacions per desinformació relacionada amb vacunes. El sistema està inspirat en el que es va portar a terme durant les eleccions, i que va permetre a Twitter bloquejar l’expresident nord-americà Donald Trump per infraccions repetides com incitar a la violència o desacreditar l’escrutini electoral.

Notícies relacionades

Moderadors són encarregats de determinar quins continguts infringeixen el reglament, però la plataforma després va indicar que esperava fer servir un sistema alhora humà i automatitzat per detectar missatges problemàtics.

La desinformació al voltant de la Covid-19 i la vacunació va prendre tals proporcions que al juliol el president nord-americà, Joe Biden, va estimar que Facebook i altres plataformes «mataven» gent al deixar circular falses informacions respecte a això. Després va moderar les seves declaracions al precisar que la falsa informació difosa per usuaris podia «fer danys a qui l’escolta» i «matar gent».