Onada de calor

Rècord de temperatura màxima a Espanya: 47,4 graus a Montoro (Còrdova)

  • Fins ara el registre més alt era de 47,3 graus, també arribats a Montoro el juliol del 2017

  • Dissabte van ser almenys 26 localitats les que van arribar als 45 graus o més.

A1-121605165.jpg

A1-121605165.jpg / Simone Boccaccio (EPC)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’onada de calor que aquest diumenge comença (en teoria) a remetre deixarà darrere de si un registre de rècord a Espanya: la població de Montoro, a Còrdova, que ja figurava als annals com la més calorosa pels 47,3 graus a què va arribar el 13 de juliol del 2017, ha arribat aquest dissabte, 14 d’agost, als 47,4, a una dècima més que fa quatre anys, un valor que seria el registre més alt mesurat al país de manera fiable, segons dades provisionals.

Així ho ha assenyalat Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha apuntat que aquesta onada de calor probablement se situarà entre una de les més intenses viscudes a Espanya. Aquesta valoració, no obstant, no es confirmarà per complet fins a d’aquí uns dies, igual que les dades de màximes i mínimes.

Tot apunta que s’han sobrepassat algunes xifres dels registres oficials: tant divendres com dissabte es van batre nombrosos rècords de temperatura màxima absoluta, en alguns casos durant aquells dos dies consecutius. La llista és extensa, però hi ha dues dades significatives de màxima dissabte: a l’aeroport de Còrdova els termòmetres van arribar als 46,9 graus.

«Si a les dades de les estacions de la xarxa principal afegim els registres de les estacions automàtiques modernes, resulta que a prop de l’observatori oficial de l’aeroport cordovès, a la localitat de Montoro, aquest dissabte es va arribar a una temperatura de 47,4 graus», ha dit Del Campo. «Es tractaria, en cas que es confirmi, del registre més alt mesurat a Espanya de manera fiable, a priori», ha afirmat el portaveu de l’Aemet.

Les mínimes més altes

Notícies relacionades

També s’han batut rècords en les mínimes més altes, tot i que en menor mesura. Per exemple, a Jaén capital la matinada de dijous a divendres no es va baixar de 30 graus, detalla Del Campo.

Dissabte van ser almenys 26 localitats les que van arribar als 45 graus o més. S’ha de destacar l’extraordinària xifra d’unes 230 estacions amb temperatures màximes de 40 graus o més, tant a la Península com en punts de les Balears i de les Canàries.