43,1 graus al Pallars

Onada de calor d’altura

El Pallars i l’Alt Urgell registren les temperatures màximes, en una situació de marques extremes que començarà a retrocedir aquest diumenge

Un joven se refresca en la plaza de la Pau en Lleida

Un joven se refresca en la plaza de la Pau en Lleida / Foto Jordi V. Pou (EPC)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’onada de calor de l’agost del 2021 no està sent una onada de calor qualsevol, almenys a Catalunya. Aquest dissabte, el dia considerat àlgid en aquest episodi de temperatures extremes, el termòmetre ha marcat les màximes a territoris de mitja muntanya, per sobre d’altres zones de Ponent. Les comarques del Pallars Jussà i l’Alt Urgell, al nord de les comarques de Lleida, són les que han arribat a temperatures més altes aquest dissabte, amb màximes que han arribat a superar per poc els 43 graus.

L’últim capítol de l’onada de calor s’allargarà fins aquest diumenge a la tarda, moment en què s’aixecaran les alertes de la Generalitat. Seguirà no obstant, l’alt risc d’incendi, per la presència de forts vents. Els vents càlids no només han causat temperatures molt altes a les comarques de Ponent sinó que van obligar a tallar durant dues hores el trànsit de l’AVE a l’altura de Saragossa, afectant el trànsit de trens entre Lleida i la capital aragonesa.

Amb tot, segons el Meteocat, l’onada de calor no ha superat els rècords de la viscuda a Catalunya fa dos anys. Mentre que ahir van superar el seu rècord absolut de temperatura màxima 21 de les 149 estacions meteorològiques automàtiques amb almenys 10 anys de funcionament, en l’episodi d’altes temperatures del 28 i el 29 de juny de 2019 els 40è es van superar en una àrea més extensa del territori, i la meitat de les estacions van superar els seus anteriors rècords.

On es van complir plenament els pronòstics va ser a la vall del Guadalquivir, tot i que en aquest cas les temperatures infernals tampoc van superar els rècords històrics, tot i que pràcticament els van igualar. Montoro, a Còrdova, amb un rècord històric de 47,3 ºC, es va quedar ahir en uns gens menyspreables 47,2 ºC, la temperatura més alta registrada ahir a la Península, amb diversos punts de Sevilla i Còrdova superant els 46 ºC.

A Catalunya, les temperatures màximes registrades per les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van estar encapçalades per Sant Romà Abella (43,1º) i Tremp (43è), les dues al Pallars Jussà, seguides d’Organyà (Alt Urgell, 42,7º), Artés (Bages, 42,4º), Gurb (Osona, 42,1º), la Pobla de Segur (Pallars Jussà, 41,8º) i Solsona (Solsonès, 41,7º).

Però en territoris com l’àrea metropolitana de Barcelona el més temible no han sigut les màximes, sinó les mínimes. Dissabte de matinada, l’Observatori Fabra va registrar una mínima de 24,6º, que, combinada amb l’alta humitat, fan difícil d’agafar el son. L’SMC va anunciar que diumenge de matinada algunes poblacions no baixaran dels 25º o 26º, amb nits càlides «persistents».

Notícies relacionades

L’SMC havia apujat divendres fins al grau 6, el màxim possible, l’alerta per la situació meteorològica de perill per onada de calor, amb la previsió que les temperatures puguin superar puntualment els 43 graus a l’interior de Catalunya el cap de setmana. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l’onada de calor s’allargarà fins aquest diumenge, quan preveu que es retiri la massa d’aire càlid que l’està causant.

Una de les amenaces més temudes en el transcurs de l’onada de calor d’aquesta setmana era la possibilitat que afavorís l’esclat d’incendis forestals. Els bombers, ahir, informaven d’haver atès des del dimecres 77 avisos d’incendi de vegetació, tots sufocats a temps. 

Temes:

Calor