Cinquena onada

3 de cada 4 crítics a l’Hospital de la Vall d’Hebron no estan completament vacunats

  • «Ara els joves que tenim són majoritàriament persones embarassades, obstètriques, o cessaries», afirma el cap de l’uci, Xavier Nuvials

A1-119200545.JPG

A1-119200545.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico
ACN

Tres de cada quatre crítics ingressats actualment en la unitat de cures intensives (uci) de l’Hospital de Vall d’Hebron són persones que o bé no estan vacunades o bé no tenen la pauta completa. Els contagis han saturat aquest centre mèdic, amb tots els seus llits uci ocupats malgrat que hi ha habilitades tres vegades més places que en un estiu previ a la Covid. La mitjana d’edat dels pacients actuals ha pujat en aquesta fase avançada de la cinquena onada; ja que si al principi d’aquesta hi havia un gruix important de contagiats de 30 anys cap a baix, actualment les mitjanes d’edat han pujat i van dels 30 als 50 anys; segons ha explicat el cap de l’uci, Xavier Nuvials; en declaracions a l’agència ACN.

«El perfil del pacient ha anat canviant amb la cinquena onada», afirma Nuvials. La primera setmana d’aquesta onada van tenir gent molt jove, per sota dels 30. Els que ingressen ara, diu, continuen sent joves però la franja majoritària se situa per sobre dels 30. «Ara els joves que tenim son majoritàriament persones embarassades, obstètriques, o cesàries», afirma. El cap de secció de l’uci afirma que ara mateix hi ha nou pacients ingressades entre malaltes gestants o que acaben de parir.

Malgrat que actualment l’Hospital del Vall d’Hebron té tots els llits uci ocupats, des de la direcció del servei esperen que la baixada d’ingressos a planta es comenci a notar en la unitat de cures intensives d’aquí a set o deu dies. Segons Nuvials, actualment hi ha 74 llits oberts, dels quals prop de 60 estan ocupats per pacients Covid. És a dir, la millora que s’aprecia en les plantes d’hospitalització i la baixada dels contagis al carrer encara no l’han notat a l’uci, assegura. «Esperem que a partir de la setmana que ve el notem», diu. Segons explica, 3 de cada 4 pacients crítics no estan vacunats o tenen la pauta incompleta i la franja d’edat majoritària ara és la de 40-50-60 anys. Entre els més joves hi ha sobretot gestants.

Reorganització per vacances

Nuvials recorda que la cinquena onada ha arribat després d’un any i mig d’activitat amb «cert esgotament» del personal sanitari. Per això, argumenta, s’ha intentat mantenir els torns de vacances, que ja es van procurar espaiar al llarg de l’estiu. Tot i així, explica que han hagut d’obrir més llits dels habituals en aquestes dates –tres vegades més– i per això ha fet falta la implicació en la cura dels pacients Covid de tots els serveis actius a l’hospital.

En el cas dels pacients crítics el personal de l’uci ha rebut ajuda de serveis com anestesiologia o pediatria, per exemple, per afrontar l’estiu. «De moment l’assistència està sent correcta i no hem hagut d’anul·lar vacances del personal», diu.

Un mes de cinquena onada

Notícies relacionades

Fa poc més d’un mes, l’1 de juliol, les uci catalanes van registrar la xifra més baixa de pacients ingressats per Covid en els últims mesos: 115. Havia passat la festivitat de Sant Joan i acabat el curs acadèmic i escolar i Catalunya es trobava en plena desescalada, sense preveure que aviat arribaria la cinquena onada. La realitat als hospitals va començar a canviar progressivament els dies següents i a partir del 7 de juliol, quan hi havia 138 crítics, els números només creixien. Una setmana després, el 14 de juliol, n’hi havia 237 (+99). Set dies més tard, el 21 de juliol, els crítics a les uci ja eren 404 (+167) i el dia 28 n’eren 558 (+154).

El dilluns 2 d’agost es va registrar un pic de 589 ingressats en cures intensives, la dada més alta de les últimes setmanes i un número que no es veia des de febrer. Dimarts, no obstant, per primera vegada en gairebé trenta dies, la xifra va baixar i se situava en 581 (-8). Des d’aleshores, la xifra global dels pacients crítics registrats a Catalunya ha baixat lleugerament, però divendres va tornar a pujar (588). Caldrà esperar uns dies per veure si la baixada s’estabilitza o continuen fluctuant els ingressos a les uci.

Temes:

Coronavirus