La desescalada fallida

Cronologia d’un juliol fatal: el mes que la Covid-19 va dilapidar l’estiu de Catalunya

  • La variant delta i un excessivament primerenc aixecament de les restriccions van fer tancar l’oci nocturn, imposar un toc de queda i témer per un altre col·lapse sanitari

Cronologia d’un juliol fatal: el mes que la Covid-19 va dilapidar l’estiu de Catalunya

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La cinquena onada de la Covid-19 no es pot entendre sense la variant delta del coronavirus. Al ser fins a un 60% més contagiosa que la seva predecessora (l’alfa), la variant delta ha suposat un abans i un després en la pandèmia. Aquesta variant i un aixecament excessivament primerenc de les restriccions han fet del juliol un mes fatal, especialment a Catalunya, que no ha baixat d’una incidència acumulada en els últims 14 dies d’uns mil casos per 100.000 habitants.

Els centres d’atenció primària (CAP) van començar a estar saturats a principis de juliol. Però, a diferència d’aquestes onades, les persones que arribaven amb símptomes de Covid-19 o amb la sospita de tenir la malaltia, eren joves: persones d’entre 18 a 29 anys que no estaven vacunades. Per primera vegada en 16 mesos, la pandèmia va començar a acarnissar-se amb els joves.

L’explosió de contagis, que va arribar a ser comparable amb la del març del 2020, va posar contra les cordes uns CAP que van haver de tornar a desprogramar activitats, tot i que els primers dies la pressió no arribava als hospitals ni les ucis, ni tampoc augmentava la mortalitat. Els CAP van demanar ajuda als hospitals per fer PCR i vacunar. El president del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va arribar a dir a Twitter que, si no fos per la vacuna, que evita la malaltia greu, les autoritats s’haurien de plantejar un confinament domiciliari.

Fre a la desescalada

Però la cosa va anar a pitjor. El 6 de juliol del 2021, Catalunya es va veure obligada a fer una brusca frenada en la desescalada davant el fort ascens de la Covid-19. Aquest dia la Generalitat va decretar el tancament de l’interior de l’oci nocturn inicialment durant 15 dies. Però avui dia el sector continua tancat. No obstant, va mantenir la celebració del Festival Cruïlla perquè era a l’aire lliure. L’Rt superava llavors els 3 punts. Malgrat que l’obligatorietat de la mascareta a l’exterior és competència estatal, Catalunya va començar a recomanar-ne l’ús. «Continuem recomanant l’ús de la mascareta també a l’exterior, especialment quan no es pot guardar la distància», defensava la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Solé.

La situació va obligar la Conselleria de Salut a canviar el protocol contra la Covid-19 el 8 de juliol: va deixar de fer PCR als contactes asimptomàtics, els va demanar que no anessin al CAP i s’autoconfinessin. Mentrestant, els megabrots entre els joves de vint anys van col·locar Barcelona al capdavant de la cinquena onada en l’àmbit europeu. I, davant el descontrol de contagis en aquest col·lectiu, va prendre més força una preocupació mèdica que ja feia mesos que existia: la Covid persistent. El conseller Argimon va advertir en roda de premsa els joves que, malgrat que passessin una infecció lleu, podien desenvolupar una malaltia per a la qual de moment no hi ha cura. La pateixen un 10% dels infectats de coronavirus.

Més restriccions

Les restriccions van a més. Gairebé a mitjans de juliol el Govern català decreta el tancament de tota l’activitat nocturna a les 00.30 hores i imposa un toc de queda a la 1 de la matinada. Hi ha tants contagis entre joves, que alguns comencen a emmalaltir greument. «El percentatge de pacients de menys de 40 anys a les ucis, que abans era del 4%, ara ja és del 25%», diu Argimon. Dies després, els tests d’antígens arriben a les farmàcies de tot Espanya. La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, adverteix que la variant delta obliga a pujar la immunitat de grup «a un 85% o 90%», no n’hi haurà prou amb el 70% promès inicialment a finals d’agost. La pressió de la Covid-19 ja es comença a notar als hospitals i les ucis, que superen els 2.000 i 500 pacients ingressats, respectivament.

Notícies relacionades

En l’última setmana de juliol, la cinquena onada pren un caire diferent. Comencen a baixar els contagis entre els joves, així com els seus ingressos, i comencen a pujar entre les persones més grans. Són, fonamentalment, persones de mitjana d’edat, d’entre 40 i 60 anys, que no estan vacunades o tenen només una dosi. I puja també la mortalitat per Covid-19, tot i que no és comparable amb la d’altres onades gràcies a la vacuna. «El 73% dels ingressats a les ucis per coronavirus des de l’1 de juliol no estan vacunats i a la majoria se’ls havia ofert la vacuna», adverteix Cabezas. Argimon prediu que les ucis arribaran a un pic de 700 malalts a l’agost (aquest cap de setmana, previsiblement, s’arribaria al pic dels ingressos als hospitals). Els contagis diaris ja porten uns quants dies baixant.

El 29 de juliol, el conseller de Salut reconeix el seu error de càlcul sobre aquesta cinquena onada, que no va veure venir, al Parlament de Catalunya.