La lluita contra la pandèmia

¿A quins països és obligatòria la vacuna contra la Covid-19?

  • França es planteja seguir els passos d’Itàlia i exigir la immunització al personal sanitari

¿A quins països és obligatòria la vacuna contra la Covid-19?

AFP / PASCAL POCHARD-CASABIANCA

3
Es llegeix en minuts

La progressió de la variant delta ha fet que alguns països, entre els quals, França, es plantegin fer obligatòria la vacunació contra la Covid-19. Aquest dilluns, el Govern francès debat diverses mesures per fer front a la nova onada de contagis, entre les quals, que la vacunació sigui obligatòria per als professionals de la salut.

Notícies relacionades

Tot i que en general la vacunació contra la Covid-19 no és, per ara, obligatòria, sí que hi ha alguns països que la imposen totalment o parcialment. Els repassem a continuació:

Països on la vacuna és obligatòria per a tots els adults

  1. Tadjikistan: un decret del Govern obliga tots els ciutadans majors de 18 anys a vacunar-se.

  2. Turkmenistan: aquest país, un dels que pràcticament no ha declarat casos de Covid, obliga des del 7 de juliol a vacunar-se a «totes les persones majors de 18 anys sense contraindicacions mèdiques».

  3. Vaticà: des del 8 de febrer, tots els residents i treballadors del Vaticà s’han de vacunar obligatòriament. Les sancions inclouen l’acomiadament per als empleats que es neguin a rebre la injecció.

Països on és obligatòria per a certs grups

  1. Itàlia: un decret llei del 25 de maig obliga metges i personal sanitari a vacunar-se contra la Covid-19. Els qui s’hi neguin s’arrisquen a quedar privats d’exercir la seva professió en contacte amb la població. Aquesta obligatorietat ha sigut recorreguda per 300 persones davant la justícia italiana.

  2. Regne Unit: el Govern va anunciar el 16 de juny que serà obligatori vacunar-se per a totes les persones que treballen en residències d’avis. Això inclou tant el personal mèdic com altres col·lectius que exerceixin tasques en geriàtrics. Tenen de termini fins a l’octubre per fer-ho si volen continuar treballant en aquest sector. La mesura encara ha de rebre el vistiplau del Parlament.

  3. Rússia: malgrat que Vladímir Putin s’oposa a una obligatorietat en l’àmbit nacional, la ciutat de Moscou ha ordenat la vacunació obligatòria a tots els empleats del sector de serveis. Un 60%, uns dos milions de persones aproximadament, hauran d’estar immunitzades abans del 15 d’agost. Altres ciutats russes, com Sant Petersburg, han pres mesures similars.

  4. Kazakhstan: des de l’1 de juliol és obligatori vacunar-se per a la majoria de persones que treballen en contacte amb els ciutadans. Els que es neguin a vacunar-se no podran interactuar amb els clients.

  5. Fidji: a l’arxipèlag del Pacífic la vacunació contra la Covid és obligatòria per a tots els treballadors tant del sector públic com del privat. Els funcionaris hauran d’agafar una baixa si no han rebut la primera injecció abans del 15 d’agost i s’arrisquen a ser acomiadats si no han rebut la pauta completa abans de l’1 de novembre. Al sector privat, els treballadors han d’haver rebut la primera dosi abans de l’1 d’agost.

  6. Estats Units: La ciutat de San Francisco ha anunciat sancions per a aquells dels seus 35.000 empleats que no es vacunin contra la Covid-19. A Texas, més de 150 empleats d’un dels hospitals més grans de l’estat han sigut acomiadats després de rebutjar vacunar-se.

Països on no és obligatori, però gairebé

Hi ha països on no hi ha obligació de vacunar-se, però les restriccions per als no vacunats són tan grans que pràcticament és gairebé una obligació estar immunitzat:

  1. Aràbia Saudita: a partir de l’agost serà obligatori estar vacunat per poder entrar en edificis tant públics com privats. Això inclou les escoles, centres d’oci i els transports públics. Només els treballadors que estiguin vacunats, tant al sector públic com el privat, podran tornar als llocs de treball presencials.

  2. Pakistan: des de l’1 de juliol, la província de Balutxistan, al sud-oest del país, prohibeix a les persones no vacunades entrar als edificis públics, parcs, centres comercials i transport públic. A la província de Sind, els funcionaris que rebutgin ser vacunats no rebran el seu sou. I a la província de Penjab, als que s’hi neguin se’ls tallarà el telèfon.